Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrvärme alternativ till den dyra oljan

Annons

- En villaägare som eldar med olja kan spara cirka 8 000 kronor om året på att gå över till fjärrvärme.

Det säger Lars Wahlsten, marknadsansvarig vid VB-värme som driver värmeverket bakom ABB och fjärrvärmenätet i Ludvika. Beräkningen baseras på att villaägaren förbrukar motsvarande cirka 20 000 kilowattimmar per år.

Priset för fjärrvärmen är cirka 60 öre per kilowattimme. I den summan har Wahlsten inkluderat energiskatt och moms samt den fasta årsavgiften på 4 000 kronor.

- För den som har oljeuppvärmning ligger priset för närvarande på närmare en krona per kilowattimme, konstaterar Wahlsten.

Ett stort antal av Ludvikahems hyreshus är anslutna till fjärrvärmenätet. Däremot har det hittills anslutits endast 13-14 villor. Under hösten och förvintern anslöts åtta villor vid Villagatan i Marnäs och i dagarna ansluts en villa och ett fyrbostadshus vid Carlavägen, mitt emot Plutokvarteret. Livslängden på fjärrvärmesystemen är omkring 30 år.

- Vi tar ut 52 500 kronor av en villaägare som vill bli ansluten till fjärrvärmenätet. Då ingår grävningsjobb, framdragning av ledningar och installation av fjärrvärmecentral.

- Förutsättningen är att villan ligger max 30 meter från någon av våra fjärrvärmekulvertar. Jag skulle gissa att ett hundratal villor i Ludvika är anslutningsbara med dessa villkor, upplyser Wahlsten.

Installationstiden från första grävtaget tills systemet kan startas är normalt från tre-fyra dagar upp till ett par veckor. För de boende vid Villagatan tog det dock avsevärt längre tid vilket Wahlsten förklarar med svåra markförhållanden.

- Installation av fjärrvärme är kanske mest intressant för dem som sitter med en gammal oljepanna som snart behöver bytas ut, säger han.

För att det ska vara ekonomiskt intressant bör man ha uppvärmning med ett vattenburet system. Detta gäller inte för alla villaägare med eluppvärmning.

- Vi har hittills inte installerat fjärrvärme i någon villa med direktel. Om det blir aktuellt gissar jag att kostnaden säkert hamnar på runt 100 000 kronor eftersom det då måste sättas upp radiatorer och fler ledningar.

Fjärrvärmen produceras alltså i "Lyviksverket" bakom ABB. Bränslekällan är träbränslen och anläggningen har kapacitet att producera 100 gigawattimmar per år.

- Det är 100 miljoner kilowatttimmar och räcker för att värma upp motsvarande 5 000 villor. Vi har viss ledig kapacitet i värmeverket och har möjlighet att ansluta ytterligare motsvarande cirka 500 villor, uppger Lars Wahlsten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons