Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjärrstyrt SM på Lugnet

Annons

Deltagarna körde två heat på banan i den lilla dammen. Med hjälp av finlir på radiokontrollen skulle båtarna lotsas mellan bojarna ute på vattnet. Varje deltagare hade från början 100 poäng och fick sedan poängavdrag varje gång båten körde på en boj.

- Det är fyra klasser som kör. Det är dels F2 där de som byggt en båt egenhändigt deltar, sedan är det KF där man kan ha byggt båten från en byggsats eller efter eget huvud. I båda dessa klasser görs också en poängbedömning av båtarna i sig själv när det gäller exempelvis målningsarbete, berättar Lars Axelsson som medlem i modellbåtsklubben i Falun.

- Sedan finns det KFS-klassen där görs ingen modellbedömning och den klassen finns för att försöka få med alla och tävla. KFJ är juniorklassen, säger han.

Svenska fartygsmodellförbundet stod som arrangör till SM-deltävlingen. Modellbåtsklubben i Falun var värd för arrangemanget. Klubben i Falun är enligt Lars Axelsson en av de mest aktiva i landet.

Deltagarna är ett urval ur befolkningen:

- Det är bland annat lastbilschaufförer, datatekniker och pensionärer som håller på med detta, berättar Lars.

Det går att få en modellbåt för cirka 1 500 kronor färdig i handeln, köper man en byggsats och ska ha radio och annan utrustning hamnar prislappen på cirka 5 000 kronor eller mer.

Arne Carlsson från Eskilstuna fanns på plats. Han är medlem i modellbåtsklubben Eskil.

- Min son blev intresserad av radiobilar, men det gick för fort för min del, därför blev det båtar i stället, berättar han och fortsätter:

- Själva hobbyn är fascinerande, det handlar mycket om att sitta och fundera och klura ut lösningar.

Under gårdagen visade han bland annat upp en fiskebåt, med ett imponerande realistiskt ljud från en tändkulemotor. Och den fina dammen där det finns möjlighet att gå runt för att titta på båtarna uppskattade han:

- Det här är den bästa banan i Sverige, förklarade han.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons