Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjälltomter räddade kommunens bokslut

Annons

Trots ett kärvt år lyckades Malungs kommun göra ett resultat som var bättre än budget förra året. Överskottet blev 1,4 miljoner kronor, helt beroende på att kommunens fritidstomter i Sälenfjällen sålde bättre än beräknat.

Kommunen hade räknat med att sälja fjälltomter för 2,2 miljoner kronor. I verkligheten blev det hela 6,7 miljoner kronor. Om man bara hade sålt som budgeterat hade kommunen i stället haft ett underskott på på cirka tre miljoner kronor. Överskottet vilar således på en bräcklig grund.

Av de tunga kommunala verksamheterna lyckades barn- och utbildningsnämnden bättre än förväntat. När förra året var slut hade nämnden ett resultat som var 4,7 miljoner kronor bättre än budget.

Sämre gick det för socialnämnden, som överskred sin ram med tio miljoner kronor. Men det är ändå ett bättre resultat än vad man kunde befara då det såg som mörkast ut för socialnämnden under förra året.

Tittar man på hela koncernen Malungs kommun, det vill säga med de kommunala bolagen inräknade, blev slutresultatet ett överskott på drygt fyra miljoner kronor.

Här är det Malungs Elverk som är en mjölkko med ett överskott på 7,7 miljoner kronor. Sämre är det med bostadsbolaget Malungshem som hade ett underskott på 1,7 miljoner kronor. Det kommunala turistbolaget redovisar ett mindre underskott på 177 000 kronor. Med skatter borträknade förbättrar bolagen kommunens koncernresultat med drygt tre miljoner kronor.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons