Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällkyrkor slås ihop

Annons

Stämman var enig om att göra en sammanslagning av de två fjällkyrkoföreningarna, och alla var också överens om att det kommer att medföra många positiva effekter i det fortsatta arbetet.

Den här frågan har diskuterats under många år, men det var först i samband med att fjällkyrkoföreningarna höll sina årsmöten i våras som det tog extra fart.

Då fick de båda föreningarna i uppdrag att utreda ett närmare samarbete och konsekvenserna vid ett eventuellt samgående och att sedan återkomma med förslag. Och detta var nu grunden för den extra föreningsstämma som anordnades i Tandådalens fjällkyrka under allhelgonahelgen.

- Vi hade i september ett gemensamt styrelsemöte mellan de båda fjällkyrkoföreningarna och kom fram till att en ihopslagning kommer att få mycket positiva effekter för verksamheten, säger Ove Pettersson, som varit ordförande i Tandådalens fjällkyrka sedan 1988.

Och han får medhåll av Kjell Röngård som är ordförande i Sälens fjällkyrkoförening.

- Vi räknar med att fusionen mellan de båda fjällkyrkoföreningarna ska vara klar vid nästa årsskifte. Det slutliga beslutet kommer att tas i samband med årsmötena till våren, säger Ove Pettersson, som efter den extra föreningsstämman kan konstatera att det inte finns några andra synpunkter än att samgåendet ska genomföras.

I och med att man slår ihop de båda föreningarna kommer man också att öka servicen för gästerna eftersom det bedrivs en likartad verksamhet i de bägge kyrkorna och att man också har samma präster. I dag är det två fjällpräster, Göran Sagen och Bosse Wallin, som kommer att predika i de båda kyrkorna.

Sedan många år tillbaka har det också diskuterats om en gemensam minneslund, och detta förverkligades i allhelgonahelgen då man invigde minneslunden vid Sälens fjällkyrka, ett arrangemang som blev välbesökt och som tack vare det fina vädret kunde hållas utomhus med kyrkoherde Arne Söderbäck som invigare.

Minneslunden ska gemensamt användas av de båda fjällkyrkorna, och det ses som en historisk händelse att man nu inrättat den.

I och med den föreningsstämma som hölls i allhelgonahelgen finns det inga hinder mot den utstakade vägen mot en gemensam fjällkyrkoförening för de båda fjällkyrkorna i Sälenfjällen.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons