Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällhotellet lever vidare

Annons

- Fjällhotellet kommer att ha samma verksamhetsgrenar som tidigare fast affärsverksamheten som restauranger, butik och bad kommer att arrenderas ut, säger tf vd Åke Wikers som på nytt fått ta över rodret för att styra Fjällis ur krisen.

Det var på försommaren som uppgifterna helt överraskande kom, även för bolagets styrelse, att Tandådalens Fjällhotell i stort sett var konkursmässigt.

Förre vd:n Åke Wikers, som varit med om att bygga upp Fjällhotellet från grunden, det är något av hans livsverk, blev ombedd att komma tillbaka och försöka få skutan på rätt köl.

- Jag hade i och för sig inga fritidsproblem. Men det var bara att ställa upp och se vad som gick att göra, för visst kändes det trist att Fjällhotellet var så illa ute, säger Åke Wikers.

Först gällde det att stoppa "blodflödet" ur företaget, som ägs av en bostadsrättsförening, och sedan att snarast hitta vägar ut ur krisen.

Orsaken till krisen var alltför vidlyftiga investeringar och en alltför stor årsanställd personal. Första åtgärden blev att säga upp bolagets personal. Samtliga 25 varslades om uppsägning, i dag ser det att fyra av dem får fortsatt jobb.

Sedan gällde det att göra upp med fordringsägare och enligt Wikers ska en stor del av skulderna vara reglerade till månadsskiftet.

Fjällhotellet kommer också att ha ett närmare samarbete med Sälenstjärnan, som driver Tandådalen-Hundfjället skidanläggningar. Det är inte uttalat om Sälenstjärnan ska ha någon ägarandel i Fjällhotellet.

-Det ligger i vårt intresse att Fjällhotellet är bra belagt och att det har en bra verksamhet. Vi ska utveckla samarbetet med bokningar till Fjällis, säger Niklas Sjögren, anläggningschef i Tandådalens-Hundfjället.

Tandådalens Fjällhotell har under de två senaste säsongerna gått med totalt cirka 15 miljoner kronor i underskott på en årsomsättning av 50 miljoner kronor. Trots att det varit en stark vintersäsong senaste vintern blev resultatet cirka 10 miljoner kronor i underskott.

-Tack vare att banken ställt upp, fordringsägarna varit tillmötesgående och medlemmarna i bostadsrättsföreningen gått in med en extra årsavgift, så ser i dag ut att lösa sig, säger Åke Wikers som under sommaren jobbat mycket för att rädda sitt skötebarn.

Klart är också att en Sälenprofil kommer tillbaka för att ta över driften av Fjällhotellets restauranger till vintern. Det är Jonas Panes, som efter ett års mellanspel i Vemdalens högfjällshotell, återvänder till Sälen som krögare

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons