Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fixar-Kjell" kan bli de gamlas bäste vän

Annons

Tidningen har tidigare berättat att Orsa tilldelats 18 plusjobb. Jobb som ska skapas inom den offentligfinansierade sektorn och utanför den ordinarie verksamheten. De som kan komma i fråga för plusjobben ska ha varit inskrivna hos arbetsförmedlingen i två år eller mer och får maximalt ha haft arbete under sex månader av den perioden.

- I dagsläget har sju plusjobbare börjat sina tjänster. Arbeten som vi är överens med facket om att de ligger utanför ordinarie tjänster.

- De som börjat tidigare jobbar med administration hos Ungdomens Hus, Brantuddens förskola, Orsa Lärcentrum och socialkontoret. Vi har också en miljöbyggare i Digerbergets skola, berättar Anders Rosell.

"Fixar-Kjell" har precis tillträtt sin tjänst och i två år framöver kan Orsas pensionärer ringa för att få lättare arbetsuppgifter utförda kostnadsfritt.

- Det ska vara enkla arbetsuppgifter som kan utföras av en person och som inte tar för lång tid, förklarar Anders Rosell.

- "Fixar-Kjell" beställer man genom Allfix. Det är också Allfix som även i fortsättningen utför tyngre arbetsuppgifter som snöröjning, gräsklippning, städning flytt med mera. De arbetsuppgifterna kommer även i fortsättningen att vara avgiftsbelagda.

Anders Rosell berättar att kommunen förhandlar om ytterligare ett par plusjobb som snart kan tillsättas.

- Det ena är att vi försöker få till en tjänst kring den nya avfallshanteringsbiten med källsortering. Den tjänsten skulle innefatta både administration och marknadsföring.

- Det andra jobbet förhandlar vi med Orsabostäder om. Där handlar det om en "fixare" som svarar för service åt Orsabostäders hyresgäster.

Han tycker att det är relativt lätt att hitta arbetsuppgifter till plusjobben i Orsa, men vill ändå uppmana förvaltningarna till att tänka i nya banor.

- De här jobben ska ju ligga utanför de ordinarie arbetsuppgifterna. Det gör att man ibland låser sig och inte ser vilka möjligheter som finns.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons