Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fittjadom överklagas till HD

Annons

Svea hovrätt skärpte på fredagen straffet mot en 16-årig pojke som i höstas dödade en 47-årig man på en skolgård i Fittja, söder om Stockholm.

Nu kommer målet att överklagas till HD.

Pojken döms nu för mord och ska avtjäna ett år och sex månader i sluten ungdomsvård. Det är en tredubbling jämfört med tingsrätten, som dömde honom till sex månader för dråp.

Den domen blev ifrågasatt eftersom den uppfattades som alltför mild för ett så allvarligt brott.

Den 16-årige pojken är ledsen och besviken över domen, uppger hans advokat Jonas Granfelt för TT. Man tänker överklaga till Högsta domstolen (HD).

Kammaråklagare Kai Koskela är ganska nöjd med hovrättens dom med tanke på hur svårutrett fallet har varit. Särskilt nöjd är han med att gärningen rubriceras som mord.

Målet har givit honom anledning att reflektera över unga vittnens situation.

Han tycker att rättsväsendet behandlar unga vittnen "hårdhudat" utan förståelse för deras utsatta position. Det händer att någon kommer fram till ett vittne och hyssjar med fingret över munnen eller skickar sms eller mejl med förtäckta uppmaningar om att hålla tyst.

Det finns redan en paragraf _ övergrepp i rättssak _ som ska hindra att vittnen skräms eller påverkas. Men det krävs då att det rört sig om våld eller uttalade hot och den täcker inte mera subtila påtryckningar.

Två av 16-åringens kamrater fick sina straff fastställda av hovrätten. En 16-åring får därmed ungdomsvård enligt särskild vårdplan för misshandel medan en 17-åring frias.

TT

Mer läsning

Annons