Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodlingen och val

Annons

Kommunledningen börjar vackla beträffande fiskodlingen i Siljan och äntligen inse att en mycket stor majoritet av befolkningen i Leksand är motståndare till fiskodlingen.

Det kan inte vara rimligt att medverka till dessa stora utsläpp av föroreningar direkt i Siljan så nära vattentäkten i Barkdal. Går man på land genom Lugnet så möts man av stora informationstavlor om att det är ett skyddsområde för vatttentäkten i Barkdal på 700 meter.

Detta skyddsområde borde vara avsevärt större inom öppet vatten. Nuvarande fiskodling ligger säkerligen inom 700 meter från vattentäkten och borde därför tas bort helt och definitivt inte utökas.

Eftersom det är kommunalval i år så tar de partier som röstar för fiskodlingen en mycket stor risk att bli bortröstade i höstens val. Därför är det viktigt för politikerna att lyssna på folket och ta del av alla de namnunderskrifter som Naturskyddsföreningen håller på att samla in.

En annan fråga är om man kan lita på vissa politiker inför framtiden. Kanske kommer man igen efter valet för att driva igenom ett utökningsbeslut. Det krävs ett klart ställningstagande nu och ett löfte inför framtiden att inte ta upp denna fråga igen om det ska gå att rösta på de partier som hittills har varit positiva till fiskodlingen i Siljan.

Även om det kostar pengar att komma ur detta arrendeavtal så kan det få kosta nu och inte en massa pengar för att lösa föroreningsproblemen i framtiden.

LEIF LARSSON

Mer läsning

Annons