Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodling slog rekord i egna yngel

Annons

Vid årsskiftet kläcktes den rom som besparingsskogens fiskodling samlade in under höstens avelsfiske. Resultatet blev 20 000 öringyngel och 10 000 rödingyngel.

- Det är rekord för fiskodlingen. Trots att vi förlorat cirka 4 000-5 000 av öringynglen ligger vi fortfarande klart över tidigare resultat, konstaterar Henry Eriksson.

Orsa besparingsskogs fiskevårdsområdesförening har årsmöte på måndag kväll i jordägarhuset. I verksamhetsberättelsen för 2003 berättar styrelsen att avelsfisket genomförts med nätfiske i Norra Gällsjön och med avelsfällor i bäckar. Rödinghonorna i Norra Gällsjön gav 8 deciliter rom och de 42 öringhonorna från avelsfällorna kramades på 17,5 dl rom.

Efter den lyckade kläckningen blev det krångel med vattnet förra veckan, vilket gjorde att ungefär en fjärdedel av öringynglen dog.

- Under ett antal år har vi nyttjat grundvatten, som vi syresätter, i fiskodlingen. Tidigare har allt fungerat perfekt, men nu inträffade något som gjorde att fisken blev utan syre. Det ska undvikas i framtiden, genom att en "vakt" installeras och som larmar när det blir något fel, säger Henry Eriksson.

Förutom de senast kläckta ynglen, finns det tre årsproduktioner i odlingsdammarna.

- Det mesta kommer att planteras ut, eftersom vi inte vill ha för mycket fisk i odlingsdammarna. Ett antal kommer vi att behålla och mata upp. Den fisken ska användas till stödutplantering i de vatten som har extra stort fisketryck.

Årets utsättning från den egna odlingen var cirka 200 öringar vardera i Tallsjön och Silisenlampi och cirka 400 öringar i Vassjön. Medelvikten var tre hekto.

Under det gångna verksamhetsåret har tjärnen Pispanlampi, efter Tackåsvägen, åtgärdats för att åter bli ett ädelfiskevatten. Med nät och elfiskebåt togs fisken ur tjärnen. Fisken förvaras nu i en fiskdamm i Noppikoski och ska sättas tillbaka i Pispanlampi.

Vattennivån sänktes i tjärnen och under hösten har den rotenonbehandlats. Därefter har vattennivån åter höjts till ursprunglig nivå och ett gäddhinder har byggts i utloppsbäcken. Under innevarande verksamhetsår planeras ytterligare åtgärder för Pispanlampi.

Put and take-fisket i Oravalampi fortsätter och decimeringsfiske av abborre har utförts i Tallsjön och Vassjön.

Försäljningen av fiskekort ökade med tre procent jämfört med föregående år. Antalet sålda delägarkort ökade markant, medan sålda kort för put and take minskade något. Totalt såldes fiskekort för 165 298 kronor.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons