Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskfett bra för hjärtat

Annons

Risken att drabbas av hjärtsjukdom minskar med 20 procent om patienter som får blodfettsänkande läkemedel även ges omega|3-fettsyran EPA, visar en japansk studie.

EPA är en fleromättad fettsyra som finns i feta fiskar som lax, sill, strömming och tonfisk.

Fiskfetternas goda verkan på hjärt-kärlsystemet har förmodats länge. Men de blev starkt ifrågasatta i en irländsk studie 2003, Dart-II-studien, som gick tvärt emot två andra stora undersökningar. Det positiva resultatet vände oväntat vid långtidsbehandling med omega|3. Dödligheten ökade enligt irländarna efter två_fem år.

Året därpå konstaterade Cochraneinstitutet att det saknas stöd för att rekommendera omega|3 mot hjärt-kärlsjukdomar.

Efter det har forskarna väntat på resultat från den japanska Jelisstudien vid Kobeuniversitetet. Den har följt över 18|000 patienter i fem år, alla behandlade med statiner mot högt kolesterolvärde.

Jelis rapporterar i senaste numret av tidskriften Lancet om gynnsamma resultat med omega|3-fettsyran EPA. En grupp patienter fick varje dag 1,8 gram EPA tillsammans med statiner medan en kontrollgrupp fick endast statiner. Sjukligheten visade sig lägre hos dem som fick kombinationsbehandlingen.

TT

Mer läsning

Annons