Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskevårdsområdet höjde avgifter

Annons

Hur mycket ska tävlingsfiskare betala till Malungs fiskevårdsområde?

Det var en fråga som diskuterades vid fiskevårdsområdets årsstämma och beslutet blev en fördubbling av fiskeklubben Skinnkrokens "årsavgift" till 2 000 kronor.

Skinnkroken är en aktiv fiskeklubb som har en rad olika tävlingsarrangemang, både större tävlingar och klubbtävlingar i olika fiskesätt. En del tycker att klubben betalar för litet till fiskevården för alla sina tävlingar.

- Fiskeklubben badar i pengar medan fiskevården har det knapert med ekonomin. Jag tycker att klubben kan betala i alla fall 5 000 kronor om året. Skinnkroken har en eminent ekonomi, ansåg Jan Daugaard vid stämman.

Jonas Nordigårds var en annan stämmodeltagare som talade för en rejäl höjning av Skinnkrokens fiskeavgift. Han föreslog 1 000 kronor per tävling.

Ulf Matsson hade i en motion till fiskestämman föreslagit att den nuvarande 1000-lappen, som fiskeklubben betalar för alla sina tävlingar under ett helt år, skulle kunna vara kvar. Den skulle då innefatta klubbtävlingar och de sockenbor som deltar i de större tävlingarna.

Men därtill hade Matsson föreslagit att fiskeklubben, för fiskevårdsområdets räkning, skulle ta ut en extra avgift på tio kronor per deltagare för utsocknes deltagare.

- Det är ju en ganska omfattande tävlingsverksamhet som Skinnkroken bedriver och fiskevårdsområdet har dålig ekonomi, ansåg Matsson.

Styrelsen hade ställt sig bakom Matssons förslag. Men i diskussionen kom man i stället fram till att ha en bestämd summa, för att göra det så enkelt som möjligt. Den summan fastställdes nu till 2 000 kronor om året.

Fiskekortspriserna höjdes också. Dygnskort för turister kommer att kosta 70 kronor, årskort för turister 320 kronor. För put-and-take vatten blir priset 80 kronor för dygnskort, ett motsvarande familjekort kostar 100 kronor.

Fiskevårdsområdet beslutade vidare att införa fångstbegränsning i alla vatten med öring, röding, harr och regnbåge till max fem fiskar per dygn. Samtidigt höjs minimimåttet till 35 centimeter.

På en kilometerlång restaurerad sträcka i Gärdån beslutades om fiskeförbud i tre år och fridlysning blev det för en sträcka av Malungsfors-forsen från Lima-rået och cirka en kilometer nedströms. Där ska det bli en "barnkammare" för forsens fiskar.

Däremot tog man bort alla fångstrestriktioner i Almasjön. Där har det blivit för mycket barnkammare och man vill försöka decimera beståndet av småröding för att få bättre fiske.

Till styrelsen omvaldes ordf Kent Brandt, Torris Lars Larsson, Gunnar Lindgren, John Erland Eriksson samt nyvaldes Astor Ericson och Håkan Hallesson. Kvarstående är Kristina Jos Andersson, Jonas Larsson och John Danielsson. Kassör utanför styrelsen är Enar Haga.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons