Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskevårdsektion höll årsmöte

Annons

Hur många av Malungs

2 400 fiskerättsägare och jordägare känner till planerna på att vattenrättssamfälligheten kan komma att upphöra? Och vad vet fiskevårdsområdets styrelse om planerna?

Det var ett par frågor som diskuterades livligt då Yttermalungs fiskevårdssektion höll årsmöte.

Sektionen kom fram till ett förslag om att den här frågan bör diskuteras ingående som en särskild punkt vid den kommande årsstämman för Malungs fiskevårdsområde. Fiskevårdsområdets styrelse bör sedan göra en skrivelse till vårens jordägarstämmor.

Den nuvarande uppdelningen i marksamfällighet och vattensamfällighet har sin grund i storskiftet på 1850-talet.

Sektionen i Yttermalung hävdar att de olika förvaltningarna representerar skilda intressen, vilket haft och har stor betydelse för Malungs kommun.

Bland annat har vattensamfälligheten avvisat alla planer på vattenkraftsutbyggnad i Västerdalälven. Det har heller inte funnits någon anledning att klaga på de stadgar som socknemännen antog 1973 för fisket i Malung.

Däremot är det ur fiskets synpunkt tveksamt hur stora belopp som kunnat överföras från vattensamfällighetens tillgångar till marksamfälligheten, för bekostande av i huvudsak skogsbilvägar, sades det vid årsmötet i Yttermalung.

Nu vill Yttermalungssektionen diskutera de juridiska konsekvenserna av en eventuell sammanslagning för de samfällda vattenområdena, och om en sammanslagning över huvud taget är möjlig.

Man undrar också hur en ny styrelseform för samfälligheterna bättre skulle kunna ta tillvara fiskets intressen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons