Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskevård för 165 000

Annons

- Vi planerar åtgärder för att få till stånd en naturlig öringreproduktion i Närsen och Björnbergs- ån, berättar fiskevårdsbasen Göran Gustafsson.

Fiskevårdsområdet har under senare år genomfört flera fiske- och fiskevårdssatsningar.

Put and take-fisket i Byrtjärnarna lockar årligen mängder av fiskare och här finns toaletter, lägerplatser, uppställningsplatser för husvagnar och inte minst fiskebryggor för handikappade.

Till fiskevårdssatsningarna hör att Käringforsen i Västerdalälven sedan tre år nyttjas som ekofors, vilket innebär att enbart flugfiske är tillåtet och att all fisk som fångas återutsätts. Satsningen har tilldragit sig stort intresse och under det senaste året har flera utländska flugfiskare guidats vid forsen.

När en grupp ungdomar från Sandviken flugfiskade i Käringforsen landades massor av fisk och den största öringen vägde 2,5 kilo.

- Fisket har redan blivit avsevärt mycket bättre. Det är i dag både mer och större fisk i forsen än när satsningen inleddes, berättar Göran Gustafsson och tillägger att besökare fångat harrar på upp till 45 centimeter.

Långsiktig fiskevård bedrivs också i bland annat Närsen. Den största öring som togs vid Närsen i fjol vägde ganska exakt fyra kilo och togs av en flugfiskare. Så sent som i går satte området ut 500 kilo treåriga öringar i sjön och på sikt hoppas områdesledningen att med hjälp av biotopförbättrande åtgärder kunna göra Närsen till en högklassig sportfiskesjö med naturlig öringreproduktion.

Vid områdets årsmöte i tisdags förlängdes förbudet mot fiske med nät och ryssja i Närsen med tio år. Samtidigt höjdes ersättningen per fångad mink från 50 till 100 kronor.

Dessutom fastställdes styrelsens plan för fiskebefrämjande åtgärder, vilket innebär att området under det här året kommer att sätta ut fisk för över 165 000 kronor. Drygt halva summan satsas på utsättning av regnbåge i Byrtjärnarna, Basttjärn (endast för ortsbor) och Mussjön, men öring för sammanlagt nära 70 000 kronor sätts ut i Närsen. Västerdalälvens forsar samt Långsjön, Gryssen och Gysstjärn.

Områdesstyrelsen består av Göran Gustafsson, ordförande, Magnus Jönsson, vice ordförande, Mats Holtmoen, Lars Westblad, Hans-Erik Eriksson, Peter Persson och Janne Ekroot. Enar Eriksson är kassör.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons