Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskevakter i brottsregister?

Annons

I Dalarna finns cirka 65 fiskevårdsområden och ungefär tio gånger så många fisketillsynsmän.

Vart tredje år granskar länsstyrelsen tillsynsmännens handel och vandel.

- Vi undersöker om fisketillsynsmännen förekommer i Rikspolisstyrelsens belastnings- eller misstankesregister.

Det händer i princip aldrig att länsstyrelsen får någon träff i dessa register, berättar Margareta Wikström som är handläggare vid länsstyrelsen.

- Vi kan hitta någon som gjort en hastighetsöverträdelse. Men det bryr vi oss inte om, det är så många som kör för fort. Skulle en föreslagen tillsynsman däremot vara dömd för rattfylleri, ja då får vi anledning att pröva ansökan ordentligt.

Förordnandet för fisketillsynsmannen måste omprövas vart tredje år och detta oavsett om tillsynsmannen är ny eller om vederbörande har haft uppdraget i flera år.

När personen är godkänd så skickar länsstyrelsen två slags legitimationer eller snarare kännetecken till fisketillsynsmannen.

- Dels får de ett märke med ordet fisketillsynsman, dels ett runt märke med tre kronor, uppger Wikström.

Många fiskevårdsområden slarvar med att komma in med ansökningarna i tid och länsstyrelsen får skicka ut en mängd påminnelser. Administrationen tar en hel del arbetstid men fiskevårdsområdena behöver inte betala något för tjänsten, ett faktum som Margareta Wikström ibland beklagar.

Varje fiskevårdsområde, som drivs av fiskeföreningar, kan ha flera tillsynsmän. Några fiskevårdsområden i Västerbergslagen är Ludvika Norra, Nitten, Sunnansjö, Grangärde, Norra Hörken, Södra Hörken, Väsman, Leran och Barkensjöarnas fiskevårdsområde.

- Tillsynsmännen har bland annat till uppgift att kontrollera att fiskare har fiskekort. En del av tillsynsmännen här i Dalarna är kvinnor, uppger Margareta Wikström.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons