Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskefrämjande åtgärder vid Björsholmen

Annons

Flottningen i Västerdalälven slutade för drygt 30 år sedan. Den betydde mycket för bygdens näringsliv men ställde också till det för djur och natur. Älvfåran rensades för att underlätta stockarnas framfart och då försvann också många viktiga nischer för fisk och insekter.

Nu gäller det att återställa åtminstone en del av de förutsättningar som fisken under otaliga generationer före flottningsepoken anpassat sig till.

- Vi får aldrig tillbaka exakt det som naturen skapat under årtusenden men om vi på några ställen kan ge likvärdiga förutsättningar så är mycket vunnet, säger Kent Brandt i fiskevårdsområdesföreningen.

Att nya stenblock i strömmen skapar viktiga ståndsplatser för fisken är en positiv faktor. Dessutom gynnar blocken insektslivet och ger därför matnyttigheter åt fisk och övrigt djurliv. Det finns larver - bland annat husmaskar som så småningom blir nattsländor - som behöver stenar i strömmande vatten för att kunna hålla sig kvar utan att spolas bort. Fler stenar ger fler husmaskarvilket skapar bättre matmöjligheter för fisken.

- Husmask utgör 90 procent av harrens föda och kan man gynna husmaskens livsmiljö så blir det bättre även för fisk och fågel, konstaterar Kent Brandt.

Under veckan började en grävmaskin arbeta med att restaurera ett älvparti på 300 meter mitt emot Björsholmen utanför Sillerö. Sven-Arne Eriksson är maskinisten och han har tidigare jobbat med andra vatten som åtgärdats. Det är ett grannlaga arbete som kräver specialutbildning och miljöoljedrivna maskiner.

I de mindre vattnen i fiskevårdsområdet som tidigare restaurerats märks redan en positiv tendens.

- Vi följer utvecklingen i de mindre åarna med hjälp av elfiske och det ser bra ut, säger Kent Brandt.

Arbetet vid Björsholmen ingår i det stora EU-stödda projektet där kommunens tre fiskevårdsområdesföreningar gemensamt satsar på olika fiskefrämjande åtgärder. Hela kakan är på 7,7 miljoner kronor och av det hamnar cirka 60 000 kronor av insatsen vid Björsholmen.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons