Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskdöd väcker oro

Annons

- Eftersom det bara är braxar som har flutit upp, kan det röra sig om en parasit.

Det säger miljöinspektören Mia Jacobsson efter att hon har pratat med personal på SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

I flera år har de boende vid Västerdalälven i Mockfjärd hittat döda braxar i vassen vid strandkanten. Man har dessutom lagt märke till en brunaktig sörja som flyter in mot älvkanten när vinden ligger på ett visst sätt.

När tidningen i går följde med kommunens miljöinspektör Mia Jacobsson för att ta vattenprover vid Västerdalälven, låg en tung doft av rutten fisk nere vid en av de boendes strandtomt.

- Man vill ju kunna gå ner och bada vid älven, men när det ligger en massa döda fiskar i vassen känns det inte så roligt. Man undrar ju vad det är som orsakar fiskdöden, säger en man som vill vara anonym.

De boende vid Västerdalälven har sedan ett par år tillbaka varit på kommunen för att få fiskdöden utredd. Länge har man funderat på om fiskfoder från Dalax AB:s fiskodling orsakat den brunaktiga sörjan och av någon anledning också dödat braxarna. Men enligt Mia Jacobsson verkar inte så vara fallet.

- I november fick kommunen svar på prover som tagits av vattnet här och det visade sig att det inte fanns några rester av fiskfoder i det, säger hon.

Inte heller länsfiskedirektören Ulf Pierrou på länsstyrelsen tror att det handlar om fiskfoder eller farliga miljögifter.

- Den känsligaste delen i Västerdalälven vid Mockfjärd är Dalax fiskodling. Där odlar man till exempel regnbågslax som är mycket känsligare än brax. Skulle det handla om miljögifter, hade odlingen drabbats för länge sedan. Men det är ju jättebra att man äntligen får svar på frågan om varför braxarna dör nu när kommunen har kontaktat SVA, säger han.

Mia Jacobsson på kommunen skickade iväg en av de döda fiskarna till SVA för analys i går och väntas redan i dag få svar på om det är en parasit. Ett första vattenprov där man tittar på bakteriella förändringar har skickats iväg till ett laboratorium och om cirka en vecka kan man få svar på det.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons