Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskarnas återkomst

Annons

Lika mycket fisk finns det vid Hanröbron. Här är det ofta folk som står efter åkanten och fiskar.

Med bra fiskelycka dessutom. Abborre och mört är det som man oftast får på kroken. Om man äter fisken är en annan femma. Faluån har nog än så länge allt för dåligt rykte.

Att fisken har återkommit till Faluån, som tagit emot enorma utsläpp av giftiga ämnen under århundraden, är förstås en positiv utveckling och en sporre för det fortsatta arbetet med att väcka liv i sjön i det omfattande Tiskenprojektet.

Fiskens återkomst är ett tecken på att vattnet i Faluån och Tisken sakta men säkert håller på att förbättras.

- Den rika växtligheten i Faluån talar också för att vattnet har blivit allt renare, säger Lena Forsell på miljökontoret.

- Vi har inte gjort några mätningar på hur fisken i ån mår, men det kanske är läge nu, när fiskbeståndet stadigt ökar, säger Lena Forsell.

Vattnet har blivit renare och klarare. Det mesta av slammet av järn och zink ligger på botten.

- Det har funnits fisk i Faluån ett längre tag och fiskbeståndet tycks öka år från år, säger Beate Löfvenberg, landskapsarkitekt som arbetar med Tiskenprojektet.

- Att fisken trivs i Faluån är ett tecken på att vattnet blir renare, anledningen är att utsläppen i ån mer eller mindre har försvunnit, säger Beate Löfvenberg.

Tiskenprojektet fortsätter i oförminskad styrka och flera etapper har genomförts.

- Vi arbetar parallellt med flera saker, bland annat med tillstånd för muddring hos miljödomstolen. Det krävs mycket arbete för att vi ska kunna få tillstånd att gå vidare med projektet.

- Målsättningen är fortfarande att Tisken ska göras levande med ny sluss, strandpromenad, båttrafik och folkliv, säger Beate Löfvenberg.

Enligt den övergripande planen ska allt vara klart år 2008.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons