Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskarna dör i bäcken

Annons

Ungefär mitt emot Torsångs kanotstadion ligger Werkbäcken. Ett litet vattendrag med förbindelse med Dalälven som genom åren gjort sig känd för sitt rika fisk- och fågelliv.

Men det var förr.

Om vårarna är Werkbäcken nu endast en liten rännil i en lerpöl och av fisk och fåglar syns inte ett spår.

Något som beror på vattenregleringen av Dalälven.

- De få fiskar som blivit kvar här ligger nu döda i dyn, konstaterar PeO Eriksson som bor intill Werkbäcken och sett hur vattenregleringen ställt till det.

- Vattennivån ligger nu cirka 1,5 meter under den normala och så här har det varit sedan elmarknaden avreglerades så visst finns det ett samband med kraftbolagens vattenreglering, säger han.

PeO Eriksson har bott på platsen i över 60 år och han berättar Werkbäcken förr om vårarna var en riktig tummelplats för såväl sångsvanar som tranor.

- Jag minns vårar då det kunde vara 50 till 75 sångsvanar här. Nu har jag inte sett några på flera år, och det är ju inte konstigt med tanke på att det inte finns något vatten för dem att landa i.

- Gott om fisk var det också förr. Här kunde man kroka gäddor på fem-sex kilo, numera får man vara nöjd om man ser en liten ynka mört, säger han.

Han menar också att situationen förvärras för varje år men att måttet nu är rågat.

- I år påbörjades vattensänkningen en månad tidigare än normalt och självklart får det här ödesdigra konsekvenser för djur- och naturlivet här i området. I bästa fall är vattennivån inte normal igen förrän framåt midsommar, men det innebär i alla fall att sångsvanarna, tranorna och fisken försvunnit, troligtvis för gott.

- I förlängningen kan det också innebära negativa konsekvenser för såväl Dalälven som Ösjön och Runn. Kraftbolagen tar numera inga som helst hänsyn. Det är bara pengar och marknaden som styr deras handlanden. Miljö och natur är uppenbarligen inget värt för de, avslutar han.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons