Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskarheden på uppgång

Annons

Två hus i veckan lämnar Team Fiskarhedenvillan i Romme, där verksamheten startade i våras. Snart blir det tre. Från Fagersta går också hus ut i landet. Totalt ligger snittet på sex villor i veckan. Även fritidshus säljs.

Företaget har 18 anställda. Med återförsäljarna inräknade, som jobbar i egna bolag, blir det 25 sysselsatta i Borlänge. Det handlar om hus i prefabricerat lösvirke.

Vilket gör att det inte är någon "tung husfabrik" som har stora kostnader att dras med. Omsättningen är cirka 100 miljoner kronor.

I Romme sker viss kapning, men till största del handlar det om plock, sortering och paketering. Virket paketeras i husbyggsatser som numreras efter en specificerad montageordning, paketen transporteras ut till kund.

I dagsläget är man fullbelagda till oktober. Normal leveranstid ska ligga kring 15 arbetsveckor. Flera personer har nyanställts under våren och framtidsutsikterna bedömer Esbjörn Andrén som goda.

- Vi har anställt under lång tid och har växt varje år. Det är kul. Branschen är på väg uppåt och jag tror att vi har lyckats extra bra i småhusbranschen.

När ränteläget är lågt och priset på begagnat stiger tycker många att det är idé att titta på att bygga nytt.

- Det finns också ett uppdämt behov då det byggts väldigt lite i Sverige under de senaste 10-12 åren.

När det var som mest fart på småhusbyggandet handlade det om 25 000-26 000 hus om året.

I dag säger Andrén att siffran ligger på 5 000-6 000. Som lägst har det varit nere i 2 000.

- I Stockholm har vi sålt mycket och där ligger vi kvar på samma nivå. Ökningen kommer ute i landet. Vi säljer från Skåne upp till Norrland.

I huvudstadsområdet är det hus på höjden som är mest eftertraktade. Ute i landet säljer enplans bättre. Utformningen kan till stor del ske efter kundens önskemål då byggsystemet är flexibelt.

Det är den svenska marknaden som är den stora. Men viss export sker också. Fem hus har sålts till Island och några till Norge och Danmark.

Esbjörn Andrén, som varit i branschen sedan 1970-talet, tillträdde som vd för Team Fiskarhedenvillan den 1 mars.

Företaget har funnits sedan tidigt 1990-tal och grundades av Per Larsson, som är ägare och styrelseordförande.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons