Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firar bland folket

Annons

- Vi vill dela med oss av firandet till det samhälle där vi finns, säger Ulrika Claesson, körledare och barn- och ungdomsansvarig

Här sjunger Sångfåglarna, kören för barn sex till nio år, Joy, en kör för åldern tio år och uppåt, samt Happy Voices, den duktiga gospelkören.

Elimförsamlingen i Säter växte fram från att en grupp sjuksystrar på Säters sjukhus samlades till en bönegrupp. Det var kring 1918 och den 3 februari 1924 bildades i Säter en fri biblisk församling som fick namnet Elimförsamlingen.

- Församlingen bestod då av 21 systrar och två bröder, berättar Olof Fagerström, pastor i församlingen mellan 1979 och 1995.

Erland Larsson blev församlingens förste pastor. Bland övriga pastorer genom åren återfinns Johan Andersson, Gustaf Rickfäldt och David Fahlstedt. Sedan 1997 är Stig Ekström pastor.

I början hölls samlingar i två olika byggnader i Säter, den första i ett hus på Nya Stan och senare i en liten stuga vid Sockenvägen.

1930 beslöts att köpa en tomt efter Kristinegatan och där byggdes första Elimkyrkan som invigdes med dopförrättning 1931. Byggnaden är numera pastorsvilla och nya Elimkyrkan invigdes 1976.

Drivande kraft vid bygget var dåvarande pastorn David Fahlstedt. Kostnaden beräknades till 1,3 miljoner kronor, men med stora frivilliginsatser stannade kostnaden vid 850 000 kronor.

En viktig tid i församlingens historia var 1975 då många unga familjer flyttade till Säter och engagerade sig i församlingen.

Församlingen var som störst 1984 med 130 medlemmar och medlemsantalet har gått lite upp och ner och i dag har församlingen drygt 90 medlemmar.

- Verksamheten bygger hela tiden på frivilliga insatser i kombination med några anställda, förklarar Stig Ekström.

Sedan gammalt sades att man skulle betalade ett tionde, men det är det ingen som kräver, ingen vet hur mycket var och en av medlemmarna ger i bidrag till församlingen. Men det är frivilliga gåvor som finansierar verksamheten.

Har historierna med händelserna i Knytby påverkat Elimförsamlingen i Säter?

- Jag känner inte igen Knutby vare sig i pingströrelsen i stort eller i församlingen här. Där har de hållit sig för sig själva utanför gemenskap med andra kristna, svarar Ekström.

Elimförsamlingen i Säter har en öppen och utåtriktad verksamhet, här finns bland annat körer, dagledigsamlingar, väntjänst och målarskola, där många som inte är medlemmar i församlingen deltar. Kyrkan upplåts även till nattvandrarna.

- Vi är en del av samhället och verkar för Säters bästa, förklarar Stig Ekström.

"Vår verksamhet är öppen för alla som vill vara med. vi vill vara en utåtriktad kyrka där alla kan känna sig hemma", står det bland annat i den folder som getts ut inför 80-års jubileet.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons