Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firandet lockade 600 till Äppelbo

Annons

På parkeringen står en av de nästan 30 ideellt arbetande hembygdsmedlemmarna, Gunnar Skålberg och dirigerar de inkommande bilarna.

- Det är mycket att stå i nu, de flesta brukar komma precis innan vi börjar.

Och mycket folk kommer. Nästan 600 personer ser Västerdala folkdanslag dansa till musik av Vansbro spelmanslag. Efter uppvisningen är det barnens tur.

Solen har skrämt bort de regntunga molnen som svävade ovanför Äppelbo strax innan firandet drog igång. Nu sitter de vuxna och dricker kaffe och pratar med varandra. En av dem är Olla Dahlman.

- Det är tradition det här. Här träffar man personer som man inte har sett på länge, säger han som skäl att delta i firandet.

Olla Dahlman brukar fira midsommar på Gammelgården, det har blivit så många gånger att han har tappat räkningen. Bredvid honom står Harriet Hult från Stockholm. Det är första gången som hon firar midsommar i Äppelbo.

- Hela atmosfären med folkdräkterna, dansen och husen gör att det ärväldigt roligt att vara här.

I det gamla boningshuset sitter hembygdsgårdens kassör, Anna-Stina Larsson, och föreningens ordförande, Henrik Brant. De tycker att det är roligt att den uppemot 60 åriga traditionen lever vidare.

- Det här har blivit som en inofficiell hemvändardag. Folk som har anknytning till trakten kommer hit och hälsar på gamla vänner och bekanta, säger Henrik Brant och Anna-Stina Larsson håller med.

Förutom festandet i Äppelbo firades midsommaraftonen traditionsenligt i Vansbroområdet.

I Järna bjöds det på ringlekar, musik och folkdans vid hembygdsgården.

Liknande arrangemang var det i Lokparken i Vansbro. Under mörka moln dansade barn och föräldrar runt midsommarstången. I ett hörn av parken var det fiskedamm för de allra yngsta och kön ringlade sig stundtals lång.

Popgruppen Snowstorm spelade under kvällen på Storänget i Nås. Där firades även traditionell midsommarafton under eftermiddagen.

DANIEL SAMUELSSON

Mer läsning

Annons