Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firandet får vänta

Annons

I år är det tio år sedan han utsågs till konsul för Norge. I oktober 1994 fick han ett brev med den konungsliga inledningen "Vi Harald Norges konge" där statschefen utnämnde honom till konsul. Brevet sitter uppe på väggen i det lilla rum som är det norska konsulatet i Falun. Det är inrymt hos advokatfirman Sylwan och Fenger-Krog på Trotzgatan.

Ing-Britt Hed, som är anställd vid advokatbyrån, tar hand om konsulatets löpande ärenden.

Det är en mängd olika saker som de nära 1 000 norska medborgarna som bor i Dalarna kan behöva hjälp med. Mellan 60 och 80 passansökningar tar konsulatet emot varje år.

En annan uppgift är att ta hand om sjöfartshandlingar. Norrmän som arbetar på haven, och är bosatta i Dalarna - jo, det finns sådana - behöver få en stämpel i sin sjömansbok varje gång de byter fartyg. Fem till tio gånger per år är det någon som behöver hjälp med detta.

När det är val i Norge så hjälper konsulatet till med att sprida information och det går även att rösta på kontoret.

De kan också rycka in när testamenten ska bevittnas eller när pengar ska föras över till något konto.

Tre till fem timmar per vecka lägger Ing-Britt Hed ned på kon- sulatarbetet.

- Det är roligt att träffa norrmännen som kommer hit. De är trevliga och glada, säger hon.

Hon har ingen personlig koppling till Norge. Hon sade ja när Lars Eggertz frågade om hon ville arbeta på konsulatet.

Inte heller Eggertz har några släktband till Norge. Han har däremot bekanta i det norska näringslivet och kontakter från idrottsvärlden.

Under skid-VM i Falun 1993 träffade han det norska kungaparet och ambassadören. Efter en tid tog ambassadören kontakt med honom och undrade om han kunde tänka sig att bli honorärkonsul. Det betyder att man representerar landet utan att få någon ekonomisk ersättning. Eggertz trivs med sitt konsuluppdrag och vill ha kvar det ett par år till. Han får dock inte stanna på posten längre än till sin 70-årsdag. Norska konsuler får inte vara äldre än så.

Men minst en stor uppgift har han kvar som konsul. Nästa år, 2005, är det stort jubileum i Norge. Då är det 100 år sedan unionen mellan Norge och Sverige upplöstes. Eggertz är starkt indragen i planeringen av 100-årsminnet. En av aktiviteterna blir en utställning med norskt hantverk. Den ska hållas på Dalarnas museum.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons