Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firande med tradition

Annons

Det påminde nationaldagstalaren Bo Ekman från Tällberg Foundation om när han talade i Rättvik i går.

Drygt 350 personer hade samlats framför kommunhuset för att deltaga i firandet.

Det första nationaldagsfirandet i Rättvik lockade rekordmånga personer. Firandet i sig skedde efter gammal tradition då man sedan flera år tillbaka firat Svenska Flaggans dag. Drygt 350 personer deltog trots att solen gick i moln och vindarna blev riktigt kalla

Prick klockan 16 startade festtåget med fanbärare i spetsen och man paraderade taktfast till tonerna av Leksands musikkår från Enåbron längs Storgatan och fram till kommunhuset.

Scouterna hissade flaggan under honnör och Rättviks kyrkokör sjöng.

Årets talare var Bo Ekman från Tällberg.

- Jag måste säga att jag blev förvånad över att jag får stå här och prata även om jag har medaljonger på axlarna, skämtade Ekman i sin Leksandsdräkt.

Hans tal handlade om Dalarna i världen och världen i Dalarna och han tog flera exempel på hur vi skiftar identitet från filmen Masjävlar.

- I slutet på filmen får man se hur huvudpersonen Mia har fått en ny identitet som omfattar både byn och den globaliserade världen.

- Lokalt och globalt finns inom oss, det handlar inte om de och vi, fortsatte Ekman som tycker sig se ett växande behov i Sverige att stärka och hävda den nationella identiteten.

- Kanske känner vi oss lite hotade? En stark självkänsla är bra, bara vi inte glömmer bort att vi ingår i världen och världen ingår i oss.

Bo Ekman berörde också sommarens toppmöte i Tällberg då 400 ledare från 62 länder ska samlas i Tällberg för att under lediga former diskutera hur vi ska kunna leva tillsammans i världen.

Efter talet sjöng Rättviks kyrkokör om sommar och värme vilket fick en och annan åhörare att dra på munnen trots de kalla vindarna.

Och i brist på sol och värme så var det många som efter firandet nappade på arrangörernas inbjudan och passade på att höja temperaturen med gratis kaffe och bulle på församlingsgården.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons