Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Firade med dans kring granen

Annons

Martin Andersson från Nusnäs har genomlevt nästan hela det stormiga 1900-talet i de amerikanska "svenskbygderna".

Tillbaka i Nusnäs över midsommar för att fira sin 94-årsdag, tycker han att samhället är annorlunda jämfört med tiden då han var ung.

- Det har ändrats mycket, säger Martin på felfri svenska. Det är mera bilar nu, överallt.

En sorts underfundig humor glimtar till då och då när han pratar. Han berättar att det i närheten av hans hus i Minneapolis finns en korsning med en bro. 74 000 bilar passerar under den bron varje dag. Men det är inte riktigt på samma sätt i Nusnäs.

- Det är så lugnt här, säger Martin med ett leende. Jag kan nästan inte sova för att det är så lugnt.

Martin växte upp på Lars Pers-gården i Nusnäs i början av seklet. När han blev 19 år var det dags att mönstra till det militära. Men Martin hade ingen lust att göra värnplikten, så han stack till USA istället. Det var i februari 1929.

Han hamnade i Chicago, en stad där många immigranter från Skandinavien har bosatt sig genom åren. Martin skulle försörja sig på något sätt, men det var svårt att få arbete i börskrisens USA. Till slut hittade han ett jobb på ett företag som tillverkade oljebrännare. Där tjänade han 19 dollar i veckan.

Men redan vid jultiden samma år lämnade han sitt jobb och flyttade till Minneapolis i den amerikanska mellanvästern. Även Minneapolis hade ända sedan slutet av 1800-talet ett stort inslag av svenskättlingar som satte sin prägel på samhället. Han bodde först några år på en bondgård utanför staden, och började försörja sig som städare och fönsterputsare i kontorshusen inne i centrum. Det var tolvvåningsbyggnader, och Martin tycker inte att arbetsvillkoren var något vidare.

- Många föll ned och slog ihäl sig, men jag klarade mig bra, säger han.

Han blev kvar i branschen hela vägen till pensioneringen i början av 1970-talet.

Martin träffade sin blivande hustru Rosa i slutet av 1930-talet. Han byggde ett hus för familjen i Robbinsdale utanför Minneapolis 1939, och där stannade de kvar. Rosa gick bort 1979, och Martin sålde nyligen det gamla huset till ett av barnbarnen.

Nu är han i färd med att flytta in till sin nya fästmö, Leona Jay.

Martin har varit på besök i Sverige och hemtrakten vid många tidigare tillfällen. Det var två år sen sist. Martin hade åtta syskon, av vilka sex fortfarande är i livet. Alla bor kvar i Nusnäs.

Denna gång inföll hans födelsedag på midsommardagen, och firades med stort kalas på Blickpunkten i Nusnäs.

- Och dans runt julgran, säger Martin lurigt.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons