Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira men avfyra med tanke på djuren

Annons

Jenny Björklund i Mockfjärd och flera andra kommuninvånare har via tidningen vädjat om att begränsa användandet av smällare och raketer i samband med exempelvis nyårs- och valborgsmässofirandet. Många sällskapsdjur, inte minst hundar och katter, uppges bli "totalförstörda" av smällandet, som kan inledas långt före och pågå till långt efter själva festdagen.

En del djurägare tvingas till och med droga sina djur för att de inte ska få bestående men av det smällande som är förenat med det mänskliga högtidsfirandet.

Flera läsare har hört av sig och instämt i att avfyrandet av smällare och raketer bör koncentreras i tid eftersom det dels blir festligare, dels ger djurägarna större möjligheter att förebygga att deras skyddslingar blir alltför rädda genom att exempelvis åka långt ut i skogen med dem.

En av dem som kontaktat tidningen i ärendet vill också uppmärksamma en annan viktig sak beträffande hundhållning.

-Vi ska självklart ta hänsyn till sällskapsdjuren och deras ägare, men de ska också ta hänsyn till människorna i sin omgivning. På flera platser i kommunen rastas hundar i tätbebyggda bostadsområden, vilket ställer till med problem för inte minst familjer med småbarn. Dessutom tillåtas katter att förorena i sandleklådor i områdena, säger en villaägare som vill ta tillfället i akt att uppmana alla berörda att ta sitt djurhållningsansvar.

-Om vi tar hänsyn till varandra blir tillvaron lättare och trevligare för alla, menar han.

Mer läsning

Annons