Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fira både kungen och Valborg

Annons

Upprinnelsen till arbetarnas dag var egentligen en strejk några år före i Chicago, men det var främst år 1889 som det manifesterades. I Sverige började den första arbetardemonstrationen på 22 platser. Under åren har man betonat frihet, jämlikhet och broderskap, men under senare tid har tillfälliga och andra slagord använts.

Av nationalekonomiska skäl diskuterades indragningar i helgdagsreformen under 1800-talet, men det hände inget på den flanken då. I stället kom det att bli ytterligare en helgdag (en icke kristen, så kallad borgerlig dag) år 1939 blev 1 maj en helgdag. Vi vill ändra på det genom att i första hand stryka helgdagen helt, alternativt i andra hand ersätta den med Valborg som helgdag.

Argumentet att slopa 1 maj som helgdag består i att arbetarnas manifestationer i dag ter sig mest som utpräglad pseudoperiferi. Allt färre går i tågen och i den mån där är folk, så går de splittrade och i bland åt var sitt håll. Om 1 maj hade varit viktig, hade betydligt fler engagerat sig.

Världen har förändrat sig sedan 1889. Vi ligger två sekler fram och är vida från den arbetsrätt som eventuellt rådde då. Några arbetartypiska drag är svårt att urskilja. Det är bara att jämföra Handels åsikter i EMU-frågan med Metalls. Det är spretigt så det förslår.

Facken har i dag svårigheter med trovärdigheten, och alltfler väljer att inte vara fackanslutna. Speciellt ungdomar väljer att inte gå med och i dag ses strejker mer som ålderdomlig arbetsrättspolitik. Åtta timmars arbetsdag är sedan länge genomförd. 1 maj fyller ingen funktion.

För arbetsgivarna innebär 1 maj mestadels ohygglig irritation. De anställda är lediga och det innebär en förlorad arbetsdag och BNP på fallrep. I värsta fall ligger 1 maj i mitten på veckan och arbetsgivarna får leva livet i kläm. Affärer stänger och det blir sämre service även på vardagar.

Det enda raka är att Sverige bryter helgdagskulturen och förhoppningsvis banar vägen för hela EU. Någon kan tycka att det kan bli obalans i antalet helgdagar i almanackan. Man kan tycka att en sedan decennier inarbetad kalender nu ruckas och det är dåligt. Fast framgent ska Sveriges nationaldag 6 juni bli helgdag och det innebär inga större konstigheter (det ska sägas att beslutet för dagen inte är klubbat).

I det fall helgdagsivrarna prompt vill ha en helgdag i utbyte mot en helgdag, skulle man kunna ersätta 1 maj med Valborg. Då är alla ute, inte bara arbetare. Det skulle bli en helgdag med mycket mer förankring. Dels hälsas våren välkommen i samband med Valborg, dels fyller Konungen år denna dag.

Vi skulle få en massiv uppslutning till Valborg som helgdag eftersom de flesta ser våren an med tillförsikt och en överväldigande del av svenska folket uppskattar sin monark.

JONAS DAHLGREN, MARCUS BERNHARDSSON (M)

Mer läsning

Annons