Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint pris till Broberg

Annons

Priset delas ut som en hyllning till den franske gitarristen Django Reinhardt numera kultförklarad även i rockkretsar. Den svenska varianten av priset instiftades 1998 och bland Bosse Brobergs föregångare som pristagare kan nämnas Arne Domnerus, Putte Wickman, Alice Babs och Monica Zetterlund.

Bosse Broberg kan alltså nu, om inte förr, ställa in sig i ledet av de verkligt stora jazzmusikanterna.

- Jag fick faktiskt priset Master of jazz - som en särskild klass under Django d ´Or - i konkurrens med Rune Gustavsson och Jan Allan, och det ger kanske en vink om vilken dignitet priset har, säger Broberg, som själv inte kunde närvara vid prisutdelningen i Malmö under helgen, eftersom han befann sig med sin grupp Contemporary Bebop Quintet i Linköping för en konsert.

Broberg är dubbelt aktuell i veckan. På fredag spelar hans storband Nogenja hans nyskrivna "musikaliska thriller" med namnet Sneak Dream i P2 inom ramen för jazzprogrammet 120 minuter.

- Sneak står för bandets saxsektion där den musikaliska huvudrollen delas av tenor- och barytonsax. För rysansvärda kommentarer svarar P2:s Ulf Örnkloo, expert på skrämsel, försäkrar den nyprisade kapellmästaren från Sörvik.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons