Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fint Borlängevatten hit

Annons

Borlänge har behov av en ny huvudvattentäkt i Lennheden som är säkrare än den i Övre Tjärna. Den vattentäkten är i stället tänkt som reservvattentäkt.

Enligt planerna ska Borlänge ha sin nya vattentäkt klar inom en fyraårsperiod och det är mycket som måste vara klart innan arbetena kommer igång. Det behövs förutom projektering sökas vattendom och ordnas med att den mark som behövs löses in.

Borlänge har därför bråttom och den brådskan har satt fart på även Falun. De båda kommunerna ser ekonomiska samordningsvinster även om Falun går igång och tar sitt vatten från Lennheden.

Det har betydligt bättre kvalitet än det från Rogsjön som är Faluns nuvarande vattentäkt som man måste göra något åt om den ska behållas. Falun växer och vattenverket har ett kapacitetstak och huvudledningarna är 50 år gamla. Enligt en utredning är investeringsbehovet för verket fem miljoner kronor.

Att gå samman med Borlänge om Lennheden och sedan dra ledning till Falun är kostnadsberäknat till 93,6 miljoner kronor varav Faluns del preliminärt beräknas till 79 miljoner kronor.

Den ledningsdragning som Faluns gatukontor förordar går från Lennheden via Tjärna, Ornäs och till högreservoaren i Krondiket.

Nu har kommunstyrelsen sagt ja så att alla tillstånd kan sökas tillsammans med Borlänge.

Hur kostnadsfördelningen mellan de båda kommunerna ska bli och vad det kostar Faluns vattenabonnenter får utredas senare.

Men med utgångspunkt från 79 miljoner kronor beräknas vattenkostnaderna för en normalfamilj i villa, som gör av med 150 kubikmeter per år, stiga med 194 kronor det första året.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons