Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnström motiverar tillrättavisningen

Annons

I nedanstående intervju med NLT bekräftar Finnström att han har haft ett samtal med tekniska chefen och att den utlösande faktorn var Hööks uttalande om äventyrsbadet.

Du har pratat med Bertil Höök och haft synpunkter på hans uttalanden i NLT?

- Ja, vi har gjort upp det så att den politiska biten sköter jag, det är mitt uppdrag. Det är det politiska uppdraget att styra verksamheter, svarar Sören Finnström.

Enligt Höök så har du sagt att du är presstalesman angående besluten i tekniska nämnden?

- Det stämmer. Jag är ansvarig när det gäller de politiska ställningstagandena. Men vill ni (journalisterna) gå ner på detaljfrågor så får de i verksamheten svara på det för den detaljkunskapen har inte vi politiker.

Du har kritiserat Höök för att han gjort uttalanden?

- Nej, jag har inte kritiserat. Jag har bara talat om att det inte är hans sak att vara politiker. Vi måste veta våra roller.

Vad är det för politiska uttalanden av Höök som du har reagerat på?

- Det var det här med äventyrsbadet där han är rätt så frän mot oss politiker. När man säger att det är populistiskt att bygga nytt så kan inte jag tolka det som något annat än ett politiskt uttalande. Hur vi har kommit fram till det här beslutet ligger inte på Hööks bord att uttala sig om.

Du menar att det är inte Hööks sak att göra politiska ställningstaganden?

- Ja, ungefär så. Men jag och Höök är nu överens om hur det ska vara.

Du har sagt till Höök att han inte får uttala sig i frågor som rör tekniska nämndens beslut?

- Just det, den rollfördelningen har vi gjort klar nu.

Kan du som nämndordförande bestämma att Höök inte får uttala sig i specifika frågor?

- Jag kan naturligtvis inte neka honom att yttra sig som privatperson. Men när det gäller frågor i tekniska nämnden är det jag som uttalar mig om de politiska besluten, det är min skyldighet gentemot massmedia.

Har du lagligt stöd för det beslutet?

- Det har jag inte tagit reda på så det vet jag inte. Men rollerna är väl rätt så klara. Han är anställd som tjänsteman och jag är förtroendevald. Ska han ha åsikter om politiken kan han inte ha det som tjänsteman.

Justitieombudsmannen och Justitiekanslern har gång på gång slagit fast att yttrandefrihet gäller. JK har uttalat att det står den anställde fritt att analysera, debattera och även kritisera myndighetens uppfattning. Och JO har sagt att det är alldeles självklart att myndigheten inte får söka avhålla sina anställda från att delta i den politiska debatten. Hur ser du på det?

- Jag kan inte juridiken men jag tycker att det är en självklarhet att man måste skilja på arbete och politik. Om jag är anställd på ABB kan jag inte bedriva politik på arbetstid utan det får jag göra på min fritid. Jag har inte förbjudit någonting men man ska veta sina roller.

Vad kommer du att svara om någon anmäler ditt agerande till JO?

- Ja, vad ska jag göra om jag blir "dömd"? Då måste jag rätta mig efter det beslutet, svarar Sören Finnström.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons