Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns Katla gömd i trakten?

Annons

- Jag känner mig övertygad om att Katla kommer tillbaka, och jag tror inte att hon är så långt borta hemifrån.

Det låter inte som en desperat människas famlande efter det sista halmstrået. Snarare är det med ett sakligt tonfall i rösten som Nina Rosén säger att hon inte längre tror på teorier som att hästtjuvar transporterat hennes häst till Norge. Och att Katla sålts och försetts med falska id-handlingar.

Under de månader som gått har förtvivlan och ilska övergått i ett behärskat lugn.

Livet har trots allt gått vidare, och vinterturisterna har i allt högre grad bokat plats på den vinterturridning som hästentreprenörerna Nina Rosén och Carin Norberg samarbetar om på försök den här vintern.

Till och med fölet Silja verkar ha kommit över sin sorg. Nina har tacksamt noterat att fölet fann sin plats och därmed även tryggheten i hästflocken.

Uppfattningen att Katla finns någonstans i området kan förstås avfärdas som ren spekulation.

Det finns ju inga som helst bevis.

För Nina handlar det mer om intuition. Olika uppgifter, rykten och i vissa fall bara lösryckta påståenden om mystiska hästtransporter och personer, har likt pusselbitar fogats samman till den känsla som hon inte kan släppa.

Den känslan får henne att inte blanda in försäkringsbolaget.

- Den 7 mars har det gått tre månader sedan Katla stals, och då skulle jag skicka in alla handlingar som styrker att jag äger henne för att få ut ersättning på liv-delen i försäkringen.

- Men eftersom jag är säker på att hon kommer tillbaka vill jag inte hamna i en situation där jag måste köpa tillbaka henne från försäkringsbolaget.

Ninas tes bygger på tanken att det måste kännas besvärligt att hålla en häst i hemlighet.

I takt med tiden ökar risken för upptäckt.

- Det börjar exempelvis bli hög tid att sko om henne. Och det lär inte finnas en enda hovslagare som inte känner till stölden av en islänning.

- Dessutom blev det lag på hästpass vid årsskiftet, och det finns ingen möjlighet att skaffa ett pass eftersom Katla är spärrad vid både avelsföreningen för Svensk ridponny och hästavelsförbundet.

- Och ett pass är ju nödvändigt bland annat för att få veterinärvård.

Nina hoppas att hästtjuven eller tjuvarna läser det här.

Och i så fall är budskapet att det är fritt fram att lämna tillbaka henne.

- Den som har Katla och vill lämna tillbaka henne kan vara säker på att det inte blir några efterräkningar. Vi drar omedelbart tillbaka polisanmälningen.

-Det garanterar jag, det enda viktiga är att hon kommer hem, säger Nina Rosén.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons