Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns ingen klar praxis för den "nya familjen"

Annons

Att kärnfamiljen är satt på undantag är ingen nyhet. I den nya familjen samsas i dag barn från tidigare relationer med gemensamma barn, mormor med styvmormor, pappa med styvpappa. Lagstiftningen har däremot inte hunnit med.

Det här har ställt till problem för kommunerna i samband med att maxtaxa-reformen gav barn till föräldralediga och arbetslösa rätt till 15 timmars förskoleverksamhet i veckan. Det har uppstått en gråzon i regelverket som ger upphov till högst personliga tolkningar av vem som ska räknas som förälder.

I skollagen finns det ingen vägledning för hur de som beslutar om barnomsorgstid ska se på föräldralediga och arbetslösa styvföräldrar. Ska till exempel barn från tidigare förhållande få minskad tid på förskolan när pappa får ett nytt barn med en ny kvinna?

- Det finns ingen klar uttalad en praxis på det här området, säger Eva Ulveson.

Det finns dock ett rättsfall från 1998 där en kommuns beslut att begränsa barnens barnomsorg för att mammans nya sambo blivit arbetslös, upphävdes. I det fallet satte regeringsrätten likhetstecken mellan biologisk förälder och förälder.

Skolstyrelsen i Falun har beslutat att barnomsorgsavgiften ska beräknas på ett hushålls inkomst. Hushåll definieras som ensamstående, makar eller sammanboende som har gemensamt barn och är folkbokförda på samma adress.

Det är det här beslutet som används olika i Faluns skoldistrikt. Vissa barn får minskad tid på dagis när en styvförälder är föräldraledig, andra barn inte, eftersom det inte är den biologiska föräldern som är föräldraledig.

Då det är oklart vad som gäller ska skolförvaltningen titta närmare på frågan under den kommande månaden. Dels ska samtliga skoldistriktschefer träffas för att gå igenom vilken inställning de har till föräldralediga och arbetslösa styvföräldrar. Dels ska man titta närmare på vad som verkligen gäller juridiskt.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons