Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finns det ett samband mellan bränderna?

Annons

Så säger utredningsledaren Kjell Davidsson, vid kriminalsektionen hos polisen i Ludvika, dagen efter den förödande branden vid Lillkyrkan. Värden för miljontals kronor gick till spillo i den med stor sannolikhet anlagda branden.

Vid källarbränderna på Hjortrongården kunde det snabbt fastslås att elden vid bägge tillfällena hade anlagts och därmed också kunde rubricerades som mordbränder.

Polisen arbetar nu under samma tes för branden mot Lillkyrkan nämligen att någon medvetet anlagt den under natten till söndagen.

-Vi har i varje fall ingenting i dagsläget som tyder på det motsatta.

- Det skiljer endast några 100-tals meter mellan platserna. Dessutom hade vi en bilbrand vid Hjortrongården under natten till lördags som vi självklart sätter i samband med övriga händelser, understryker Kjell Davidsson.

-Det fanns även ett falsklarm till SOS vid 23-tiden på lördagskvällen som vi har speciella misstankar mot.

Under måndagen inleddes den tekniska undersökningen på brandplatsen med personal i form av Östen Eliasson och Peter Karlsson från tekniska roteln i Falun.

-Vi kan konstatera att en hel del intressanta fynd har gjorts på platsen. Vilka kan jag av spaningstekniska skäl gå in närmare på.

Davidsson berättar även att "operation dörrknackning" pågått och pågår fortfarande i området".

-Vi vill självklart ha så mycket uppgifter som möjligt om det kan finnas en eller flera personer som kan ha varit i det aktuella området under natten till söndag.

-Inte minst har vi ett stort intresse av de tre ungdomar som runt midnatt befann sig runt kyrkan. Enligt ett vittne sågs en tjej i närheten som föreföll att vara vakt medan två ynglingar pangade in en ruta på baksidan.

-Ett vittne har sett alla tre springa från kyrkans baksida. Om den trion har något med själva branden att göra är dock för tidigt att sia om men visst finns det misstankar, tillägger Kjell Davidsson.

Under hösten och vintern har det förekommit en hel del anlagda bränder. Ingen av dessa har ännu så länge klarats upp.

- Så är det och anlagda bränder är tyvärr mycket svårutredda brott. Inte minst för att det sällan finns vittnen.

- Nu hoppas vi på "detektiven allmänheten" för att vi förhoppningsvis ska kunna gripa de skyldiga för branden på Lillkyrkan.

Stora materiella värden har gått till spillo men lyckligtvis har ännu ingen fått fysiska skador av bränderna.

- Med vad händer nästa gång? Det är något som vi inte vet i dag och som självklart är mycket oroande. Vi kommer att göra allt som är möjligt för att gripa de skyldiga, betonar Davidsson.

Fyra kriminalare arbetar för tillfället på heltid med branden plus två tekniker.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons