Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnmarken fick besök

Annons

I tisdags fick de information om Närsenprojektet på Nås finnmark.

Närsens ekonomiska förening har med hjälp av Kooperativ utveckling i Dalarna fått loss 1,4 miljoner kronor i EU-bidrag för att bygga upp en vandringsled med stugor och gapskjul runt sjön.

- Leden är fyra mil lång, berättade Bo Beckor.

Hela projektet kostar 2,8 miljoner kronor. Staten bidrar med kostnaderna för arbetskraften, Stora Enso har släppt till mark och de träd som behövs för att bygga rast- och övernattningsstugorna. Besökarna från Polen samlades i eldpallkojan där Kölaråsälven rinner ut i Närssjön.

- Föreningen har fem anställda nu.

Polackerna som kommer från ett glesbygdsområde i norra Polen är med i ett kooperativt projekt som får stöd av svenska Sida. Deras kooperativ arbetar med hantverk och lite turism. Nu åker de runt i Dalarna för att få nya ideér till att utveckla verksamheten.

Lasse Nygård på kooperativ utveckling i Dalarna guidade gruppen runt. De har besökt norra Venjan där de fick information om intresseföreningen, de tittade på Gullogården i Siknäs som drivs som ett personalkooperativ för äldreboende. I Sörsjön handlade det om hemtjänstkooperativet, i Rättvik besökte de ett hantverkskooperativ och i Borlänge ett kooperativ för handikappade.

Vid den rundtimrade eldpallkojan berättade Bo Becker om vildmarken kring Närssjön. Här finns inga fritidshus, så hit kan folk komma och koppla av, njuta av tystnaden, fiska och vandra i skogen. Här finns älg, varg, björn och lo.

- Finns det myggor här? undrade en kvinna i det polska sällskapet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons