Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finlands nya regering ska ordna jobb

Annons

Finlands nya koalitionsregering är klar.

Det blir en blågrön regering med tung moderat prägel, som utfäster sig att föra en politik som ska gynna tillkomsten av nya jobb.

I regeringen ingår Centerpartiet, Samlingspartiet (som är Finlands moderater), De gröna och Svenska folkpartiet.

Koalitionsförhandlingarna har pågått hela helgen. I fredags enades man om utrikes- och försvarspolitiken och i lördags kom man överens om skatteminskningar på 1,8 miljarder euro (16,7 miljarder kronor) till 2011.

Matmomsen sänks från 17 till 12 procent, medan skatterna på alkohol och tobak höjs. Dessutom höjs energi- och miljöskatter.

Pensionärerna kommer att få skattelättnader. Arvs- och gåvoskatten avskaffas när det gäller generationsväxling i lantbruksföretag.

Finans- och utrikesministerposterna går till Samlingspartiet, liksom talmansposten i riksdagen. Dessutom tar partiet hand om försvaret och skolan, bland annat.

Till statsminister Matti Vanhanens center går ansvaret för bland annat miljö, jord- och skogsbruk, handel, industri och sociala frågor.

De mindre partierna får två taburetter var:

Fyrpartiregeringen kommer att kontrollera 125 av de 200 platserna i riksdagen, 126 om man räknar in mandatet från Åland som ingår i den svenska riksdagsgruppen.

TT

Mer läsning

Annons