Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finländare avslöjade Reuters-bluff

Annons

En observant finländare har avslöjat att nyhetsbyrån Reuters har gjort sig skyldig till en bildbluff. Bilderna från den ryska ubåtsexpeditionen till Arktis visade sig vara från filmen Titanic.

Kvällstidningen Ilta-Sanomat har genom att följa upp ett läsartips kunnat att avslöja att två bilder som sägs vara från den ryska expeditionen till Arktis för en vecka sedan i själva verket var från storfilmen Titanic. På bilderna syns ryska Mir-ubåtar.

Ilta-Sanomat lät bildforskaren Hannu Vanhanen vid Tammerfors universitet granska bilderna. Han kom fram till att de är tagna från filmen Titanic, skriver FNB.

I förra veckan publicerade Reuters en nyhetsvideo om hur ryska ubåtar lyckas ta sig ner under Arktis is, gå ned till botten och fästa en rysk flagga där.

Reuters tvingades medge att de ryska miniubåtarna inte alls rör sig i Norra ishavet utan i Atlanten på spaning efter Titanic. På torsdagen publicerade Reuters ytterligare en bild som placerats i fel sammanhang.

Senare tvingades nyhetsbyrån kontakta sina kunder och be om ursäkt. Reuters har ingen förklaring till hur felet uppstått utan säger sig bara ha vidareförmedlat bilder från den ryska tv-kanalen RTR.

Nyhetsvideon har även distribuerats i Sverige genom TT:s försorg.

TT

Mer läsning

Annons