Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland väntas bygga ut kärnkraften

Annons

Två av Finlands energijättar, Fortum och Industrins Kraft, satsar på fortsatt kärnkraftsutbyggnad trots att politiskt beslut saknas. En het vår skymtar.

I april inleder Fortum en miljökonsekvensbedömning (MKB) vid anläggningen i Lovisa vid Finska viken medan Industrins kraft gör motsvarande vid anläggningen i Olkiluoto på västkusten.

Beskeden kom samtidigt som Matti Vanhanens regering på onsdagen avgick i väntan på en ny regering som speglar resultatet i riksdagsvalet nyligen.

I Lovisa finns två av Finlands i dag fyra reaktorer. Den femte är under uppbyggnad men dras med förseningar. MKB krävs för att bolagen ska kunna skicka en byggansökan till regeringen.

Energipolitik är inte okontroversiellt i Finland. Frågorna skär kors och tvärs genom partier och block. Men medan Sveriges politiker inte kan säga kärnkraft utan att decenniers historiska bagage ramlar ner i huvudet på dem kan deras finländska kolleger verka i en mer pragmatisk och jämfört med Sverige mindre krokig debatt _ både vad gäller energiformen och slutförvaringen av det använda kärnbränslet.

Den avgående regeringen, som sitter kvar några veckor till, har haft en oklar inställning. Valets vinnare, det konservativa Samlingspartiet, är däremot uttalat kärnkraftsvänligt.

Vanhanen, vars parti Centern satt i opposition när beslutet om en femte reaktor togs, är mera tvehågsen.

Därmed menas utbyggnad av vattenkraften, egentligen en mycket mer omstridd fråga: Ska man riva upp gamla lagar om skyddade vatten och stopp för konstgjorda vattendammar i norra Finland? Miljökonflikter ruvar som mörka moln vid horisonten och kan få en sjätte kärnreaktor att se ut som ett lämpligt alternativ.

Men miljöorganisationerna har redan grävt upp stridsyxan. Greenpeace Finland kallar energikoncernernas besked mitt i regeringsbildningen för en rökridå:

TT

Mer läsning

Annons