Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finansministern får fråga om skatter vid omarronderingar

Annons

Nu ställer riksdagsman Rolf Gunnarsson, m, en ny fråga till finansminister Bosse Ringholm, s, om skatter vid omarronderingar.

- Han svarade inte riktigt på min förra fråga, utan smet undan med några ord om skatter på 1990-talet, säger Gunnarsson och tillägger att han "formulerat om frågan och preciserat den så att Ringholm kan förstå - om han vill..."

Faluriksdagsmannen säger att markägare i Björbo är besvikna och anser att statens förlängda arm, skattemyndigheten och lantmäteriet, fört dem bakom ljuset.

I sin fråga skriver han att finansministern tidigare uttalat att vinst på kapital sedan 1990 beskattas med 30 procent och att markägarna har full förståelse för gällande regler och inte kräver några ändringar på den punkten.

- Problemet är att skattemyndigheten har ändrat tidigare regler om beräkningen av anskaffningsvärdet på den del av fastigheten som avyttras, betonar han.

Med exempel från 1996, 2001 och 2002 visar han hur de schablonmässiga anskaffningsvärdena gett nio procents skatt år 1996, 13,5 procent 2001 och 27 procents skatt 2002.

- Detta är alltså exempel från tre orter - i samma kommun. Markägarna i Gagnefs kommun i Dalarna, som nu anser sig ha både skriftliga och muntliga löften om andra skattesatser än vad finansministern anger, anser sig orättvist behandlade. Avser finansministern att vidta åtgärder för att uppfylla givna löften om vissa skattesatser, undrar Gunnarsson.

Mer läsning

Annons