Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finaldags för årets tisdagskul

Annons

- Den första tisdagen kom det jättemånga, berättar Lisa Bihl.

- Säkert tre gånger så många som tidigare år, säger hon.

Resten av tisdagarna har det också kommit många besökare.

- Vecka 31 är alltid en topp, och resten av tisdagarna har hållit en jämn nivå, säger Anita Åkerström.

- Trots att det har varit lite dåligt väder ibland så har vi inte tvingats ställa in. Däremot märks en viss nedgång i försäljningen på grund av vädret, säger hon.

Arrangemanget i sig är väldigt viktigt för kommersen i Rättvik, anser köpmannaföreningens ordförande Lars-Erik Hermansson.

- Jag är glad att det finns dem som lägger ner kraft på det, säger han.

- De offrar mycket tid, samtidigt som de har sina egna verksamheter.

Då tycker han att det är tråkigare att behöva känna sig motarbetad av kommunen. Storgatan stängde för biltrafik en vecka tidigare i år och öppnar två veckor senare. Det märker handlarna av, menar han.

Samtidigt har det kommit klagomål från några handlare mot de knallare som sätter upp stånd på gatorna, att de blir till konkurrens för de inhemska Rättviksbutikerna.

- Men på köpmannaföreningens möten har faktiskt en majoritet röstat för att släppa fram knallarna, säger Lars Erik Hermansson.

Någon förändring på den fronten tror han inte på.

- Vi ska samla alla köpmän i höst. Är många kritiska så är det klart att vi ska ta åt oss. Men de flesta har som sagt varit med på det förut, säger han.

Säsongsavslutningen i kväll blir ett jättekräftkalas. Långbord för hundra personer sätts upp och den som är sugen på kräftor eller glödstekt sill kan köpa en tallrik. Innan underhållningen sätter igång ska Närvik för första gången dela ut årets Guldbryggepris på tisdagskuls scen. Årets nominerade är Fiskens hockeyskola, Rättvik Boda jordägarförening och Vikarbyns lilla spelmanslag.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons