Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Final för lyckat fiskeprojekt

Annons

Fördelningen mellan Malung,

Lima och Transtrand har varit lika stor inom varje område. Totalt räknar man också med att fisket genererar mellan 10 och 15 miljoner per år i Malungs kommun när det gäller de effekter som fisket får på handel och liknande.

Det säljs fiskekort i kommunen i storleksordningen en miljon per år och här svarar norra delen Transtrand för merparten.

- Vi är mycket nöjda med det här fiskeprojektet från de tre föreningarna och vi tror att fisket och fisketurismen kommer att kunna utvecklas ytterligare, säger Kent Brandt Malungs ordförande i fiskeprojektet. Han tror att den inhemska befolkningen har mycket stor nytta av de satsningar som gjorts på fisket och fisketurismen de senaste åren.

De ansvariga tre föreningarna räknar med att satsningen ska leda till nya entreprenörer som en följd av det ökade fisket. Och här finns det i dag mycket på gång.

Bland annat planerar ett par Malungsbor att arrangera fiskeresor från Norge till Malung till sommaren.

- Att fiska regnbågsforell, röding eller öring är något som lockar norrmännen och det kan bli en succé, tror Kent Brandt som också hoppas att fler företag ska startas som har direkt med fisket att göra.

Samarbetet mellan de tre fiskevårdsområdesföreningarna har också fungerat mycket bra och vi hoppas att detta ska fortsätta även efter projektets slut, säger Kent Brandt och han tänker då inte minst på de olika fiskodlingar som finns som bör ha ett samarbete även framgent.

Ett mindre fiskecenter i Rörbäcksnäs och att nya ägare tar över stugbyn i Tyngsjö tror Kent Brandt och Birger Johansson kommer att betyda positiva saker för fiskesatsningarna i Malungs kommun.

Satsningar har också gjorts för att handikappade ska kunna ut-

öva fiske, bland annat vid Mört-

tjärn i Malung och Versjön i Transtrand men mer kommer att göras på andra platser i kommunen.

De ansvariga för projektet hoppas också att antalet arbetstillfällen när det gäller fisket ska öka med sex nya jobb vilket är en fördubbling och Kent Brandt menar att fisket är en framtids-

resurs som Malungs kommun kommer att få mycket nytta av i framtiden om man vårdar resursen och marknadsför den på rätt sätt.

- Vi vet redan nu att de satsningar som görs på fisket och fisketurismen ger tiofalt tillbaka och därför tror vi att fisket går att utveckla mycket i hela kommunen och det ska vi arbeta med, säger Birger Johansson och Kent Brandt.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons