Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina gäster på gymnasiet

Annons

Med den "kändisfaktorn" var det inte att undra på att det var ont om lediga sittplatser i matsalen.

Det var nämligen där det utspelade sig, en serie av rollspel och uppträdanden där det gavs exempel på svensk kultur.

30 ungdomar i årskurs två som går naturvetar-, samhällsvetenskapliga- och tekniska programmen svarade för underhållningen. Bland publiken fanns 15 elever samt lärare från Zarauts i Baskien i Spanien och lika många elever från Port County-området i Wales.

De utländska gästerna kom förra tisdagen och åker på onsdag, den 19 mars. Under tiden i Västerbergslagen har de bott hemma hos VBU-elever.

- Värdfamiljerna ordnar också med mat åt gästerna. Vi har många familjer som ställer upp på ett fint sätt, framhåller Arvo Sarenbrant, ämneslärare vid VBU.

VBU har under många år satsat mycket på utbyte med andra länder. Detta är en verksamhet som man inte ser någon anledning att dra ned på.

- Vi vill öka elevernas förståelse för andra kulturer. Utbytet tror vi bidrar till att de blir mer öppna för att möta andra människor. Vad gäller just det här utbytet så åker 15 elever från VBU till Wales i oktober och i april nästa år är det 15 elever som besöker Zarautz, upplyser Arvo Sarenbrant.

Ett viktigt syfte med utbytet är att öka elevernas intresse för språk. Här kan nämnas att språklärarna Beverly Johansson, Britt Sandell och Barbro Oldberg-Stål svarat för en hel del av förberedelserna inför utbytesbesöken nu i mars.

I måndagskvällens program ingick också mindre delar där de utländska gästerna presenterade egna kulturella inslag. Till kultur räknas ibland mat och under kvällen fick de svenska värdarna möjlighet att smaka på specialiteter från Baskien och Wales.

- Baskerna bjuder på "pinchos" som är Baskiens variant på det spanska tapas, upplyser Arvo Sarenbrant.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons