Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin gammal bil gäst på Falukalaset

Annons

I kväll kan allmänheten beskåda de gamla T-fordbilarna på Stora Torget.

Det var i söndags som T-Fordsresan startade från Haparanda till Ystad.

En klassisk resa som genomfördes första gången i januari 1925 i samband med att den 30 000:e Forden levererades. Då kördes 1 945 kilometer mitt i kalla vintern.

Nu 80 år senare gör man om samma sak. En jubileumsresa som startade i Haparanda den 29 maj och når slutmålet i Ystad den 11 juni.

I dag kommer T-forden av 1923 års modell till Falun och Falukalaset på Stora torget, med förhoppningsvis ett helt koppel andra gamla T-fordar i släptåg.

- T-forden med Magnus Viberg vid ratten och Gunnar Geijer som kartläsare kommer närmast från Bollnäs, berättar Olle Lagerberg på Dalarnas Automobilklubb, som arrangerar T-Ford-festligheterna i Falun.

- Ett flertal gamla T-fordbilar kommer att möta upp i Enviken för resan in mot Falun. Det blir riktigt festlig, tror Olle Lagerberg.

Efter besök hos bilhandlare på Ingarvet, kommer de gamla T-fordbilarna att åka kortege till Stora torget.

Där väntar en presentation, där de äldsta fordonen får åka in på torget. Övriga gamla "pärlor" får parkera utanför Rådhuset till allmän beskådan.

Den 11 juni blir det mer T-fordnostalgi. Då firas Sveriges Motorhistoriska Dag med en rad festligheter runt om i Dalarna.

I Falun kommer det bland annat att bli en kortegekörning genom stan.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons