Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fin form ökar tillväxt

Annons

Projektet, som går under namnet Design 5+5, går ut på att välja ut fem företag i Dalarna som får chansen att utveckla sin produkt i samarbete med en industridesigner. Projektet finansieras genom länsstyrelsen.

Per Björn exemplifierar industridesignens möjligheter med en produkt - en vattenblandare - som efter att omarbetats av en industridesigner dels blev mindre - alltså billigare att tillverka - och dels tredubblade försäljningen av produkten under en tidsperiod.

- De stora företagen känner till det här. Nu gäller det att övertyga de små och medelstora företagen. Ska vi växa och vara med på den här marknaden så måste vi rätta oss efter spelreglerna, säger Per Björn.

- Vi försöker nu hitta företag i Dalarna som skulle tycka det var roligt att vara med i projektet.

HL Display i Falun är ett företag som jobbat mycket med industridesign. Enligt Mikael Lindell, vd på HL Display, är det inte bara produktens utseende som förändras när industridesignern gjort sitt.

- Man kan få förenkling i tillverkningen vilket leder till mer rationell produktion. Säg att en produkt behöver 32 skruvar. Efter att industridesignern förenklat den kanske produkten bara behöver fyra skruvar. Det blir billigare också.

Högskolan i Dalarna och Haraldsbogymnasiet är också inbjudna att delta. Studentgrupper ska samarbeta med formgivarna för att utveckla utbildningarna i ämnet, är det tänkt.

- Och kanske någon eller några formgivare vill flytta hit när de ser att det finns en marknad här, säger Per Björn.

Per Björn flyttade från Falun 1978 och har sedan dess skaffat sig erfarenhet både som företagsledare och som företagsutvecklare i Sverige, Europa och Australien.

Han ser Falun och Dalarna som en intressant framtidsregion, utöver vinsterna i livskvalitet återkomsten hit gav.

- Det känns kul att komma hem och jobba för den bygd man växte upp i.

De fem företagen samt fem formgivare ska vara utsedda i augusti om allt går enligt planerna. Redovisning av resultatet är tänkt att ske i december.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons