Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fimpa? Här finns hjälp

Annons

Göta Ristner är tandhygienisten som specialiserat sig på rökavvänjning. I snart 20 år hon med sin speciella samtalsmetodik hjälpt många inbitna rökare att fimpa för gott.

En första kontakt med henne kan framtida "fimpare" få på Apoteket Vasen med början den 26 april. Där pågår under april-maj en tobakskampanj med information om alla hjälpmedel som finns att köpa på apoteket i dag.

- Det är först när kroppen börjar säga ifrån som de flesta rökare vill ha hjälp att försöka sluta, säger Göta Ristner.

Hon började redan 1987 arbeta med rökavvänjning i grupp. Numera är behandlingen individuell, och första besöket är kostnadsfritt.

- Jag ställer öppna frågor, lyssnar och är tyst, berättar Göta Ristner om sin samtalsmetodik.

På det sättet tvingar hon patienten att själv resonera sig fram till ett beslut. Det är nämligen ingen annan än rökaren själv som kan ta steget fullt ut och bestämma sig för att sluta.

Många rökare kommer till Göta Ristner efter att ha misslyckats på egen hand med de hjälpmedel som finns. De kan då få tips om att kombinera hjälpmedlen och på så sätt få dem att fungera mer effektivt.

- Det finns i dag plåster, tabletter, tuggummi, nässpray och inhalatorer som hjälp åt den som vill sluta röka, säger apotekstekniker Lena Jensen på apoteket Vasen.

De flesta av dessa kan köpas fritt medan några är receptbelagda. Och mer om hjälpmedlen hittar den som är intresserad den närmaste tiden i tobakshörnan på apoteket Vasen.

På väg att sluta röka? Ring:

Sluta röka linjen: 020 - 84 00 00

Göta Ristner på Manhem:

023 - 49 04 28

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons