Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filprotest gav resultat

Annons

Förslaget att byta ut den lagade skollunchen en dag i veckan mot filmjölk, väckte våldsamma protester bland såväl elever som lärare, föräldrar och bespisningspersonal.

Den försöksdag som ordnades häromveckan visade att det inte blev billigare med filmjölk, än om man serverade lagad mat.

- Eleverna åt fler smörgåsar än vanligt och det gick även åt mer pålägg, bekräftar Christer Swedhs, bildningsnämndens ordförande.

Kunde ni inte ha förutsett resultatet?

- Nja, nu är det räknat så det inte blir några spekulationer i framtiden om det hade kostat mer eller mindre, säger skolchef Lars Nyberg.

- Dessutom fick vi flera bessparingsförslag som vi annars inte tänkt på.

Besparingarna på 180 000 kronor kommer nu att klaras av genom att den ekologiska mjölken byts ut mot vanlig mjölk. Det innebär en besparing på 100 000 kronor. För att de resterande 80 000 kronorna ska klaras av kommer det att bli matiga pastasoppor och gröt oftare.

Vidare byts mjuka smörgåsar ut mot hårda och det blir färre sorter att välja mellan.

Redan efter påsk kommer vissa förändringar i matsedeln att ske, resten kommer till hösten. Vilka maträtter det är som kommer att stryka på foten för det billigare alternativet är inte klart.

- Jag ska nu sätta mig och räkna på hur mycket varje maträtt kostar, men det är klart att de dyraste rätterna är mest intressanta att byta ut mot gröt eller soppa, säger Gunvor Pettersson, kostchef.

Förutom filmjölken fanns också förslag att pruta på salladsbufféerna. Men det ger inga större besparingar, så bufféerna blir kvar, men grönsakerna ska följa årstiderna. Mindre tomat och gurka på vintern med andra ord.

Kostchef Gunvor Pettersson är dock tveksam till om dessa åtgärder verkligen räcker.

Är det slutsparat på skolmaten nu?

- För 2003, ja. Hur budgeten ser ut för 2004 vet vi inte, men skulle det komma sparkrav där också så har jag svårt att se att skolmaten skulle stå för det. Då handlar det om personal eller nedläggning av verksamhet, säger Christer Swedhs, bildningsnämndens ordförande.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons