Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmprisade i Spanien

Annons

Varje klass hade en barn- och en vuxenjury. Båda jurygrupperna var säkra på sin sak. Moraelevernas film var bäst.

I söndags fick två av eleverna från klassen i Mora, Sofie Molin-Andersson och Rebecka Andersson, kliva upp på scenen och ta emot prisen.

Förutom vinstplaketterna blev det även en mobiltelefon och en digitalkamera i vinst.

Vid lunchtid på tisdagen anlände de två eleverna till Mora med tåg. Givetvis fanns alla klasskompisar på plats med blommor, hurrarop och gemensam vågenrörelse på perrongen.

- Vi har haft härliga dagar, berättar Rebecka.

I Bologna var det värmebölja med 30 - 40 grader. Men Rebecka och Sofie satt inne i filmsalongen och såg 55 filmer under två dagar eftersom båda satt med i barnjuryn.

Deras film väckte stort uppseende.

Enligt läraren Britt-Marie Meyer på Mora mediaverkstad, som deltog på resan till Bologna, fick filmen en inbjudan att visas på en vuxenfilmsfestival i Nyköping i augusti.

Representanter från Mexiko vill också visa Moraelevernas film, som ett exempel på hur en skolklass kan arbeta fram rörligt bildverk med aktuellt tema.

Fatta och förstå är en musikvideo, som tar avstamp från terrorattacken mot World Trade Center och behandlar flera avigsidor i samhället, bland annat mobbning.

Britt-Marie Meyer säger att Moraelevernas film i princip var den enda skolproduktionen. Övriga bidrag, 55 utvalda från hela världen bland 300 anmälda, har haft stöd och hjälp av media och filmverkstäder. De flesta hade inte kunnat göra sina filmer om inte det stödet funnits.

Totalt tävlades det i åtta klasser under festivalen i Bologna.

Fatta och förstå vann klassen Videoklipp för åldersgruppen 6-12 år. Festivalens bästa Grand Prix film alla kategorier blev den kanadensiska Getting to Know Charlie gjord av en kanadensisk pojke, vilken beskriver hur han lär känna sin lillebror.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons