Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmpolis på Cassels scen

Annons

Detta är en av många konserter som musikkåren ger under sitt 100-årsfirande och det utlovas ett program med mycket lättsam musik.

Stefan Ljungqvist förekommer i många olika sammanhang. Ingen har väl kunnat undgå hans medverkan som kollega till polischefen Per Oscarsson i Strömstad eller hans medverkan i TV-programmet Prat i kvadrat. Men denna storvuxne man har också mycket musikaliskt på sin repertoar. En mastig fyllig barytonstämma parat med en stor portion humor har gjort honom folkkär som artist.

Lasse Dahlqvist tillhör favoritkompositörerna och han har gjort en hel del skivinspelningar med sånger av denna västkustens valskung.

Ljungqvist fick 1991 just Dahlqviststipendiet. Egentligen finns det ingen scenisk verksamhet som är främmande för Stefan. Sopåkaren Doolittle i My fair lady blev en storsuccé i Göteborg 1989. Samma sak kan man säga om hans roll som Tevje i Spelman på taket där det stora sångnumret var "Om jag var en rik man". Den kommer säkert att framföras i Cassels på lördag.

Stefan startade sin bana som vissångare och när han skulle framträda på Röhsska museet i Göteborg 1966 så hade arrangören glömt bort hans namn. Därför annonserades om ett framträdande av Trubadur X en pseudonym som Stefan sedan använde i många år. Tre LP skisvor gjordes under detta namn.

Vid sin sida har Ljungqvist sångfågeln Katarina Frogner från Borlänge. Denna skönsjungande dam har just avslutat sin medverkan i musicalen Sound of Music givetvis får publiken lyssna på en del av dessa melodier vid lördagskonserten.

Hon kommer att sjunga tillsammans med Stefan i en duett ur Fantomen på operan och i en duett ur Mozarts Don Giovsanni. De bägge aktörerna känner varandra sedan tidigare eftersom bägge ingår i skådespelaruppsättningen i Himlaspelet i Leksand.

Under konserten kommer Odd Fellow logen i Ludvika att uppvakta musikkåren. Anledningen är att Nils Dahlberg hittade en pianostämma på en marsch som tillägnades Ludvikalogen 1922. Den marschen var skriven av en man vid namn Georg Enders som jobbade som biografpianist i Ludvika.

Det är samme man som sedermera blev en av landets mest älskade musiker och kompositörer. Kapellmästare hos Ernst Rolf och upphovsman till bland annat "I sjunde himlen" och "Din vår är min vår".

Marschen lämnades till musikkårens ledare Karl Erik Anestedt som såg till att ett arrangemang för musikkår blev skrivet och som tack för detta vill nu logen uppmärksamma dels marschen och dels 100 åringen. Det är kanske inte helt fel att tippa att marschen kommer att spelas vid Casselskonserten. Musikkåren kommer också att bjuda på en annorlunda variant av Thunbergs gånglåt med rötter i Grängesberg.

Mer läsning

Annons