Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmjubileum med demokratiperspektiv

Annons

2007 är ett speciellt år för Bio Kontrast i Leksand.

Inte nog med att man firar 30-årsjubileum, man satsar också på att bli en röst i samhällsdebatten.

-Vi vill vara en demokratisk plattform som visar kvalitetsfilm för alla, säger Björn Larsson, talesman och en av filmentusiasterna i Bio Kontrast.

-Vi har inga politiska eller religiösa bindningar, men många av de filmer som vi visar, väcker debatt och det tycker vi är roligt.

- Därför satsar vi på flera chanser till eftersnack för publiken nu under våren.

"Har vi snö i Leksand om tio år?" är underrubriken till det första filmcaféet som sker i samband med att En obekväm sanning visas den 29 januari.

En film om växthuseffekten som beskrivit som både den mest skrämmande och den viktigaste filmen på länge.

Kommunens energirådgivare, Håkan Sternberg, finns med som specialinbjuden gäst och det blir också en utställning i foajén.

-Det är bland annat den lyckade demokratikvällen i höstas som får oss att satsa på mer än bara filmvisning, fortsätter Björn Larsson.

-Vi märkte då att det finns ett behov av att på ett informellt sätt diskutera viktiga och djupa frågor med andra och det ger vi en möjlighet till.

Den 12 februari blir den Guldpalmbelönade irländska filmen Frihetens pris utgångspunkt för diskusisonerna.

Filmen handlar om två bröder som hamnar på olika sidor i frihetskampen 1920. Inbjudna lokala gäster blir då byalaget i Åkerö som får berätta om sin kamp mot bebyggelse på åkrarna ner mot Sundet.

I mars kommer regissören Anders Wahlgren i samband med publiksuccén om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald och i april får vi en inblick i Stasis arbete (hemliga polisen Östtyskland) genom De andras liv.

Detta om de speciella filmkvällarna hos Bio Kontrast under våren. Redan i kväll kl 19.30 börjar dock säsongen med The Squid and the Whale som handlar om skilsmässa, broderskap och lögner men samtidigt bjuder både på skratt och tårar.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons