Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmjättar till Falun?

Annons

Enligt Barbro Trum, projketledare för Mötesplats Dalregementet har ledningen för de två filmproducentbolagen visat stort intresse av att flytta från Stockholm till Falun.

- Men vilka det är vill jag inte avslöja, säger hon.

Men enligt vad tidningen erfar handlar det om Omega-film och Filmlance - två av de större svenska bolagen inom branschen.

Representanter för de två bolagen besökte nyligen Falun i samband med Aha-dagarna. Där hade de bland annat individuella träffar med representanter från Falu kommun, fastighetsbolaget Vasallen och högskolan.

Enligt uppgift är inget klart i dag, men processen som kan
utmynna mot en flytt till Falun, har satt i gång.

Barbro Trum förklarar varför Falun blivit så intressant för filmbranchen:

- Dels är de intresserade av det nya mediahuset på Dalregementet som kan erbjuda det absolut senaste inom filmtekniken. Dels är närheten till Stockholm en stor fördel. Det finns möjlighet för skådespelarna att kunna filma i Dalarna under dagarna och även kunna stå på scenen i Stockholm samma kväll.

- Just avståndet till Stockholm är en fördel för oss om man exempelvis jämför med Trollhättan där det i dag spelas in mycket film, fortsätter Barbro Trum.

En annan anledning till att Falun blivit intressant är att kommunen gjort en inventering av cirka 500 företag i Stockholm inom media och it-sektion. Det är företag som ska få information om fördelarna av att flytta till Falun.

I ett första steg uppvaktades 100 företag. Ett tiotal kom till Aha-dagarna. Tre visar konkret intresse av att flytta till Falun. Två var de nämnda filmbolagen. Det tredje är ett it-företag som specialiserat sig på att skicka ut ljud och bild via Internet. Den tekniken kan i framtiden bli bra för utbildningen på skolorna.

Filmbolagen har i dag enligt uppgift cirka tio anställda.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons