Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmen om Hagströms slog rekord

Annons

Det blev alla tiders rekord för kulturredaktionen på Sveriges Television då filmen om Hagströmsepoken i Älvdalen visades på bästa sändningstid förra fredagen.

Hela 550 000 tittare runt om i Sverige, och i Norge och Danmark, satt bänkade framför sina tv-apparater och fick veta mycket om Älvdalen och dess kluriga invånare. Dessutom sändes filmen i repris två gånger .

Filmens skapare är Ramon Reissmuller och Lottie Carnö, som jobbat med detta stora projekt i fyra års tid.

- Det var väldigt roligt att så många såg filmen. 550 000 är högt för en dokumentär en fredagskväll, säger Ramon Reissmuller Normalt har detta program drygt 150 000 tittare.

Älvdalens kommun stöttade filmen med 100 000 kronor, vilket är en ganska låg kostnad för att få ut så mycket positiv reklam om Älvdalen till så många.

- Som vi ser det återfår Älvdalen sin placering på världskartan, säger Reissmuller som fått väldigt många positiva reaktioner på filmen. Det har också Karl-Erik Hagström, son till företagets grundare Albin Hagström, fått.

Redan efter första visningen på fredagen började folk att ringa honom för att gratulera till den fina filmen. Till slut blev han tvungen att stänga av sin telefon.

- Tanken är att vi ska göra en engelskspråkig version av filmen och även i Norge är intresset mycket stort, säger Ramon Reissmuller.

- Vi ser också en marknad för skolor och museer, men det är en fråga om pengar. Vi måste köpa loss rätten till det dokumentära materialet i filmen för att kunna fortsätta.

Under tiden hoppas Ramon Reissmuller att Älvdalens kommun utnyttjar varumärket Hagström, som är så välkänt över hela världen, mer.

- Kommunen borde kunna göra mer av museet. Bara en sån sak som att sätta upp en stor skylt vid Dalgatan som talar om att museet finns, vore värdefullt.

Det var inte bara många tv-tittare som fick lära sig lite om Älvdalens historia. I en stort upplagd kulturartikel i Dagens Nyheter, på söndagen efter filmpremiären, överöstes filmen och Älvdalen med lovord.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons