Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmberget tar form

Annons

Första spadtaget togs under sensommaren förra året. Ceremonimästare var tre kändisar, kulturminister Marita Ulvskog, s, tillsammans med landshövding Ingrid Dahlberg och Svenska filminstitutets vd Åse Kleveland.

- Vi etablerade oss i början av december och efter trettonhelgen kom vi igång med bygget, berättar "betongaren" Sven Olsson från Faluföretaget HMB (Hus & Markbyggnad) som är generalentreprenör med ett tiotal byggnadsarbetare.

- Dessutom har vi med en "gubbe" från trälinjen vid gymnasieskolans byggprogram plus en betongarbetare som har sportlov, berättar han vidare.

Tio miljoner kronor är avsatta som investeringsmedel. Sedan handlar det om årliga tillskott på fem miljoner dito. Arkivhuset blir en brand- och explosionssäker byggnad omfattande totalt 300 kvadratmeter.

När samtliga kasuner är klara ska de anslutas till kyl- och frysaggregat. Detta för att de många gamla filmerna ska kunna förvaras utan att materialet tar skada. Enligt Olsson ska den invändiga temperaturen ligga konstant på minus fem grader.

- Det här är ett pilotprojekt, säger platschefen Juhani Pihlgren.

- Ingen har byggt en liknande konstruktion tidigare.

Slutbesiktningen är planerad till någon gång under maj månad. När hela anläggningen är inflyttningsklar är emellertid ännu en öppen fråga.

- Installationen ska trimmas in och det kan vi göra först sedan betongen är riktigt torr. Det kan handla om en månad eller mera, slutar platschefen.

Kontor för Filmberget ska, som tidningen tidigare meddelat, inredas i lokaler i Gruvmuseet ett stycke söder om arkivhuset.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons